Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Victoria om obehagliga upptäckten på Estelle

Victoria berättar i en intervju med DN om hur hon engagerat sina barn i miljöfrågor.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Kronprinsessan delar också med sig av ett minne från en familjesemester, när Estelle efter ett dopp var täckt av mikroplaster.Foto: UTRECHT, ROBIN / STELLA PICTURES
Victoria berättar också om när hon plockat skräp tillsammans med barnen – för att lära dem om återvinning.Foto: Hovet

Kronprinsessan har ett stort engagemang för klimatet med särskilt fokus på hav och vatten.

I en stor intervju med Dagens Nyheter berättar Victoria om sitt arbete i FN och hur hon har fått Oscar och Estelle intresserade av miljöfrågor.

– Estelle undrade varför vi satt på en soptipp och åt pannkakor, och så fick vi prata om det, säger hon till tidningen.

Kronprinsessan Victoria delar med sig av flera personliga erfarenheter som rör hennes miljöengagemang i intervjun med Dagens Nyheter.

Bland annat berättar hon om ett besök vid Medelhavet med familjen för två år sedan. Estelle stannade i vattnet länge och när den lilla prinsessan kom upp gjorde Victoria en obehaglig upptäckt.

– Jag började torka av henne sanden, så där som man gör. Men det var ganska svårt. De där kornen, de ville inte lämna henne. Och då slog det mig: ”Vänta nu, det här är ju en stenstrand vi sitter på.” Det var inga sandkorn. De var inte bruna och grå som sand brukar se ut. Utan de var blåa, knallgula och till och med röda, säger kronprinsessan i DN.

Victoria hittade mikroplaster på Estelle

Det var inte sand utan mikroplaster som fastnat på hennes dotter. Det var första gången Victoria såg fenomenet med egna ögon och hon beskriver det som en ”aha-upplevelse”. 

Kronprinsessan säger att händelsen innebar en ”jättesorg och en känsla av olust”. Hon ville inte äta fisk eller att Estelle skulle bada mer på platsen.

Victoria är ambassadör för FN:s globala hållbarhetsmål och har inriktat sig särskilt på hav och vatten. Hennes stora engagemang för planeten fortsätter in på Haga slott, där kronprinsessparet bor med barnen Estelle, 6, och Oscar, 2. 

Victoria berättar för DN att hon häromveckan gjorde en utflykt med barnen till Haga kulle, som ligger högst upp i Hagaparken och består av rivningsmassor från gamla Klarakvarteren i Stockholm. 

 

Victoria berättar också om när hon plockat skräp tillsammans med barnen – för att lära dem om återvinning.Foto: Kungahuset

Plockade plast med Oscar och Estelle

Syftet var att lära prinsen och prinsessan om återvinning.

– Jag sa till barnen att nu ska vi bestiga ett berg, och så stod jag hela morgonen och gjorde pannkakor. Lillebror fick sin egen ryggsäck. Och vi gick som om det var världens vandring. Det tar ju evigheter att gå när man går med en tvååring. Så kom vi upp, och det var fantastiskt. Där finns en sten med texten ”till minne av Klarakvarteren” och Estelle undrade varför vi satt på en soptipp och åt pannkakor, och så fick vi prata om det. Sedan på vägen hem så plockade vi plast och allt möjligt. Och så kom Oscar och han var hur nöjd som helst, för han hade hittat något. Så blev det bara ”nej, släpp, släpp”!

Den nöjde lillprinsen kom springande med en liten plastpåse.

– Då tänkte jag: ”Åh, nu har jag gått för långt, nu kommer han med en hundbajspåse”, säger Victoria till DN.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.