Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Victoria om kungens beslut: ”Inte så konstigt”

Madeleines och Carl Philips barn utesluts från kungahuset
Kronprinsessan Victoria öppnar upp om sitt växande ansvar.Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Kungen har beslutat att utesluta prinsessan Madeleines och prins Carl Philips barn från kungahuset.Foto: KARIN WESSLéN / TT / TT NYHETSBYRÅN
Enligt kungligheten är det ”inte så konstigt” att pressen på henne nu ökar.Foto: PELLE T NILSSON / SPA

För första gången har Victoria öppnat upp om kungens beslut att utesluta Carl Philips och Madeleines barn ur kungahuset.

I intervju med Svensk Dam medger kronprinsessan att pressen och ansvaret nu har ökat.

– Jamen det hör väl till det hela. Det är inte så konstigt egentligen, säger hon.

Det var i måndags som kung Carl Gustaf beslutade att prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn inte längre ska vara del av kungahuset. 

I beslutet ligger att dessa barn i framtiden inte förväntas tas i anspråk för sådana officiella uppdrag som ankommer på Statschefen eller på annat sätt knyter an till statschefsämbetet”, skrev hovet på sin hemsida.

Beskedet innebär också att prinsparet, Carl Philip och Sofia, och prinsessparet, Madeleine och Chris O'Neill, nu kommer att få färre officiella åtaganden. 

Samtidigt läggs allt större ansvar på kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle, vars roller som representanter för Sverige växer.

Prinsessan Victoria om kungens beslut 

För 7-åriga Estelle kommer nyheten dock inte med någon stor förändring i nuläget. Hon ”väntas företräda landet när hon har nått vuxen ålder”, enligt hovets besked.

Men skillnad är det för mamma Victoria. 

– Jag tror att det kommer att bli väldigt betungande för henne så småningom. Kraven är jättehårda på henne nu, och på prins Daniel. Och i framtiden även på Estelle och Oscar, sa Expressens kungliga expert Karin Lennmor under fredagen.

Från kronprinsessan Victorias håll har det dock varit tyst. Kungligheten har inte velat säga något om kungens beslut – förrän nu.

I en intervju med Svensk Dam under fredagen svarade Victoria nämligen på om hon känner sig tillfreds inför framtiden. 

– Jo men det gör jag. Men jag tror att vi ska hitta ett annat tillfälle att prata om det här. Ta ett annat grepp om det helt enkelt, sa kronprinsessan Victoria till tidningen.

”Jag är trygg också”

Kronprinsessan Victoria medgav också att pressen och ansvaret på henne har ökat i och med ändringen.

– Jamen det hör väl till det hela. Det är inte så konstigt egentligen, sa hon till Svensk Dam.

På frågan om hon känner tillförsikt inför framtiden svarade hon:

– Jamen det gör jag.  Och jag är trygg också med det som jag har runtomkring mig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.