Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Victoria och Daniel till Estland – barnen får stanna hemma

Sommarlovet är över för kronprinsessan Victoria och prins Daniel.Foto: UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM / STELLA PICTURES UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM
Nu väntar uppdrag för kronprinsessan och prins Daniel utomlands. Foto: TT

Sommarlovet är över för kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Efter en semester med barnen och familjen på Solliden lämnar makarna barnen hemma för att åka på uppdrag utomlands.

– De ser fram emot dagbesöket, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

För kronprinsessan Victoria och hennes familj har sommaren bland annat inneburit avkoppling på Solliden på Öland.

Kungafamiljen försöker samlas på ön varje sommar för att umgås, och för kungen och drottning Silvia har den årliga vistelsen på Solliden blivit ett tillfälle då de får tillbringa extra kvalitetstid med sina barnbarn.

Kronprinsessan firade också sin födelsedag traditionsenligt på Solliden.

– När familjen, med syskon och syskonbarn, har möjlighet att samlas under avslappnade former på Öland är det någonting som kronprinsessan har sagt många gånger är det finaste sättet att fira sin födelsedag på, sa Margareta Thorgren, hovets informationschef, inför kronprinsessans 41-årsdag.

Hela kungafamiljen var kvar på Öland tillsammans en hel vecka efter firandet, något som är ovanligt att lyckas med i och med medlemmarnas späckade scheman.

Barnen stannar hemma

Men nu är semestern över. På söndagen åker kronprinsessan Victoria tillsammans med maken prins Daniel till Estland för en dagsresa. 

Kronprinsessparet lämnar barnen – prinsessan Estelle, 6, och prins Oscar, 2 – hemma för att åka till Tallinn och uppmärksamma 100-årsjubileet av landets självständighet.

– De ser fram emot dagsbesöket i Estland, säger Margareta Thorgren.

Besöket inleds med att kronprinsessan och prinsen välkomnas av Estlands president Kersti Kaljulaid vid presidentpalatsen i huvudstaden. Där ska de också bjudas på lunch innan kronprinsessan Victoria ska plantera träd i Kadriorgparken.

Prinsessan Estelle och prins Oscar. Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Makarna ska besöka gudstjänst

Därefter bär det av till ön Nargö, en ö med historisk koppling till Sverige och som länge befolkats av estlandssvenskar. Där ska makarna närvara vid en gudstjänst och en återinvigning av S:ta Maria kapell, ett kapell som tillhör den estlandssvenska församlingen S:t Mikaels församling i Tallinn, skriver Svensk Damtidning.

På Nargö ska kronprinsessan Victoria och prinsen också få träffa estlandssvenskar, innan resan avslutas med musikfesten ”Estonian joint singing song power” i Tallinn.

Estelle börjar skolan

Efter söndagens besök i Estland har kronprinsessan Victoria och prins Daniel inget officiellt inplanerat förrän på onsdagen, då de ska till Tylösand. Men på tisdagen händer något stort för familjen utanför kalendern – då är det nämligen dags för prinsessan Estelles första dag i förskoleklass.

– Som många skolbarn den här tiden förbereder hon sig tillsammans med sin familj, har Margareta Thorgren sagt om skolstarten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.