Victoria lånade mammas gamla Nobelklänning

Kronprinsessan Victoria på måndagens Nobelfest.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Drottning Silvia bar samma klänning på Nobelfesten 1995.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / / TT NYHETSBYRÅN

Kronprinsessan Victorias val av klänning på årets Nobelmiddag förvånade många.

Hon återanvände nämligen klänningen som drottning Silvia bar på samma bankett 1995.

”Man skulle nästan inte kunna tro att klänningen är över tjugo år gammal – för den känns väldigt modern och inne”, skriver Expressens modeexpert Magda Omerspahic.

Iklädd drottning Silvias kreation från Nobelfesten 1995 gjorde kronprinsessan storstilad entré på måndagens Nobelmiddag. Den eleganta sidenaftklänningen är designad av Nina Ricci och pryds av en stor rosett på ryggen, skriver Svensk Damtidning. 

Kronprinsessan bar mammas gamla klänning.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Drottning Silvia på Nobelfesten 1995.
Foto: JAN COLLSIÖÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN PRESSENS BILD

Tidningen skriver att kronprinsessan sällan bär armlösa klänningar – men att det även skedde på Nobelmiddagen år 2014. Då bar Victoria en vacker kreation designad av Pär Engsheden, modeskaparen som sydde Sara Danius omtalade klänning på årets fest.

Sara Danius på årets fest.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Expertens hyllning till Victorias klänning

Expressens modeexpert Magda Omerspahic hyllar kronprinsessan Victorias återanvända klänning:

”Den rosa tubtoppen är i en härlig pastellig nyans och axelbandslös. Eftersom överdelen är så pass tajt så blir det extra fint att kjolen nedtill är voluminös. Rosa och grått är en utmärkt kombo, speciellt i de här lite mer smutsigare nyanserna. Man skulle nästan inte kunna tro att klänningen är över tjugo år gammal – för den känns väldigt modern och inne”, skriver Magda Omerspahic och fortsätter:

”Till det bar hon prinsessan Sibyllas diadem och örhängen. Jag gillar verkligen hennes frisyr med den låga knuten och mittbenan. Supertjusig!”

Ministerns oväntade klädval

Det var inte bara kronprinsessan Victoria som satsade på återvunnet. Kultur- och demokratiministern i övergångsregeringen, Alice Bah Kuhnke, var iklädd en klänning som skapats av blusar från Stockholms stadsmission. Blusarna var för slitna för att säljas vidare – och hamnade alltså i stället på Nobelmiddagen. Klänningen kommer nu gå att hyra på Stockholms stadsmission.

Ett annat klädval som stack ut var U2-gitarristen David Howell Evans, även kallad ”The Edge”. Han kom till den storslagna festen med mössa – vilket är ett brott mot etikettsreglerna. Trots att ”The Edge” uppgav för SVT att han hade på mössan för att det var kallt ute, satt den på hela kvällen.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.