Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Victoria i rörande tal om hunger och svält

Victoria talade på FN:s livsmedels och jordbruksorganisation.
Foto: / SVEN LINDWALL
I talet tog hon upp hur paradoxalt det är att vissa slänger mat medan andra inte har nog till sina familjer.
Foto: / SVEN LINDWALL

ROM.

Vissa slänger i väg fullt ätbar mat, andra brottas med att kunna ge mat till sina familjer.

Kronprinsessan Victoria höll ett rörande tal om hunger och svält – och gav exempel på hur paradoxalt det kan bli på julen.

– Vissa blir sjuka av att äta för mycket. Vissa för att de svälter, sa Victoria i sitt tal.

På fredagen besökte kronprinsessan Victoria och prins Daniel FAO, FN:s livsmedels och jordbruksorganisation. Där deltog kronprinsessan i ett högnivåmöte som handlade om hur stärkande av kvinnor och jämställdhet kan leda till att hunger och fattigdom försvinner.

Kronprinsessan Victorias tal var mycket personligt och tog sin utgångspunkt i julen.

– För många av oss är det här en speciell årstid. När året kommer till sitt slut förbereder sig människor i hela världen på att fira jul och andra högtider med sina familjer och vänner, sa Victoria i talet.

Ojämlikhet blir tydlig

Hon fortsatte med att säga att det är en tid full av glädje och förväntningar – men också en tid då ojämlikheten i världen blir som allra tydligast.

– Samtidigt som vissa slänger ätbar mat bara för att få plats i skåpen är det vissa som brottas med att kunna ge mat till sina familjer. Vissa blir sjuka av att äta för mycket. Vissa för att de svälter.


LÄS ÄVEN: Victorias medvetna modeval i Italien


Victoria kallade det för ”mat- och hälsoparadoxen av vår tid”. Samtidigt som befolkningen i världen blir allt större ökar behovet av mat och protein.

– Inom de kommande 30 åren så ser vi en 50-procentig ökning av behovet av protein. Att producera så mycket mer kött kommer inte att vara ett alternativ. Vi måste hitta andra källor till protein, sa kronprinsessan Victoria i sitt tal.

"Kvinnor spelar en viktig roll"

Victoria tog upp att jämställdhet mellan könen är en förutsättning för att stoppa hunger och svält.

– Kvinnor spelar en viktig roll som bönder och fiskare. Deras deltagande är viktigt för ekonomisk utveckling. Men, fortfarande har kvinnor ofta en begränsad möjlighet att äga sin egen mark eller investera i ny teknik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.