Kronprinsessan Victoria avslöjar nu vad Estelle har gjort hela sommaren: Badat. Foto: Pelle T Nilsson/STELLA PICTURESKronprinsessan Victoria avslöjar nu vad Estelle har gjort hela sommaren: Badat. Foto: Pelle T Nilsson/STELLA PICTURES

Kronprinsessan Victoria avslöjar nu vad Estelle har gjort hela sommaren: Badat.

 Foto: Pelle T Nilsson/STELLA PICTURES
Victoria var en av huvudtalarna på World Water Weeks världsmöte i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TTVictoria var en av huvudtalarna på World Water Weeks världsmöte i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Victoria var en av huvudtalarna på World Water Weeks världsmöte i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Estelle älskar att vara i vattnet, berättar Victoria. Foto: KATE GABOR/KUNGAHUSETEstelle älskar att vara i vattnet, berättar Victoria. Foto: KATE GABOR/KUNGAHUSET

Estelle älskar att vara i vattnet, berättar Victoria.

 Foto: KATE GABOR/KUNGAHUSET
Kronprinsessan Victoria och FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson. Foto: Fredrik Sandberg/TTKronprinsessan Victoria och FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kronprinsessan Victoria och FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Här anländer Kronprinsessan Victoria till Norra Latin i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TTHär anländer Kronprinsessan Victoria till Norra Latin i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Här anländer Kronprinsessan Victoria till Norra Latin i Stockholm.

 Foto: Fredrik Sandberg/TT

Victoria: "Estelle
älskar att simma"

Publicerad

Kronprinsessan Victoria avslöjar nu vad Estelle har gjort hela sommaren:

– Badat. Hon älskar att simma.

Samtidigt varnar kronprinsessan för klimatförändringen och algblomningen i Östersjön.

Kronprinsessan Victoria är tillbaka igen på jobbet efter en lång och härlig sommar på Öland.

Hon och resten av familjen har tillbringat lång tid i sitt älskade Villa Skönvik på Öland och gjort dagsutflykter på fastlandet. I helgen var de på en snabb visit i London på ett kortare jobbuppdrag med Victorias bröllopsstiftelse. Med sig hade de prins Oscar och passade på att besöka nakne kocken Jamie Oliver och hans restaurang Fifteen.

Victoria: "Estelle älskar att simma"

Vad familjen, eller rättare sagt dottern Estelle, har gjort under sommaren avslöjade kronprinsessan i dag, torsdag, när hon var en av huvudtalarna på World Water Weeks världsmöte i Stockholm:

– Min fyraåriga dotter älskar att simma. Hon älskar att simma precis som jag när jag var barn.

Victoria var en av huvudtalarna på World Water Weeks världsmöte i Stockholm.Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Victoria: "Det gör en mamma sorgsen"

Sedan kom Victoria till orsaken till varför hon berättade om Estelles längtan att simma:

– Det har varit varmt i Sverige i sommar. Jag vill som de flesta föräldrar kunna säga ja när mitt barn vill bada i vattnet. Men den här sommaren har många föräldrar i Sverige varit tvungna att säga nej tills sina barn som har velat hoppa i vattnet.

- Varför? För vattnet har inte varit hälsosamt. Det har varit en brunaktig röra av giftig algblomning.

Sedan konstaterade Victoria:

– Det gör en mamma sorgsen att inte kunna säga ja till barnets önskan om att få simma.

Victoria med prins Oscar och Estelle.Foto: KATE GABOR/KUNGAHUSET

Victoria: "Omöjligt för våra barn att njuta av"

Kronprinsessan, som är starkt engagerad i miljöfrågor och en av FN:s ambassadörer i frågan och globala målen för hållbar utveckling, poängterade att algblomningen "är bara ett av många alarmerande tecken på att vår havsmiljö är under stor stress".

– En tredjedel av Östersjön har nu så lite syre att det är svårt eller omöjligt för fisken att leva och föröka sig.

– Detta innebär att saker som vi i generationer har tagit för givet kommer att bli svårt eller rentav omöjligt för våra barn att njuta av. Som att ta ett dopp på en varm sommardag. Eller att kunna äta den fisk som de har fångat själva.

Kronprinsessan avslutade med generalsekreterare Ban Ki-moons ord:

– Vi är den första generationen som kan utrota fattigdomen och den sista som kan sätta stopp för klimatförändringarna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.