Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Victoria doppade handen i vattnet vid Jesu dopplats

Kronprinsessan Victoria doppade handen i vattnet under besöket vid Jesu dopplats.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kronprinsessparet är på en fem dagar lång resa i Jordanien och Libanon.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på Jordan trail utanför i Amman.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vandringsleden sträcker sig från Um Aqais vid syrisk-libanesiska gränsen till Röda havet.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel vid ambassadör Erik Ullenhags mottagning på svenska residenset i Amman. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

JORDANFLODEN. Här doppar kronprinsessparet sina händer in i den heliga Jordanfloden vid det som ska vara Jesu dopplats på världens mest bevakade gräns mellan Jordanien och Israel. 

Kronprinsessan Victoria fick delta i en bönestund och en guidad tur i det området som är heligt för judendom, kristendom och islam. 

– Det är mycket speciellt, säger kronprinsessan Victoria när Expressen frågar henne om känslan av att stå vid Jesu dopplats. 

Med stor nyfikenhet står kronprinsessan Victoria och lyssnar på guiderna som berättar om historien bakom en av världens – för många – heligaste platser, Jesu dopplats vid östra Jordanfloden. 

Efter bönestunden och uppläsningen av den helige Franciskus bön tog kronprinsessparet Victoria och Daniel sig ner till det som av FN-organet Unesco nu utsetts till det som ska ha varit dopplatsen, det har funnits diskussioner om platsen legat på öst- eller västsidan av Jordanfloden.  

Jordanfloden som rinner in i Döda havet sinar. Havet kan försvinna inom 25 år befarar miljöexperter. Kronprinsessan Victoria fick träffa flera representanter från olika miljöorganisationer, en av dem är Yana Abou Taleb chef för den jordanska avdelningen av organisationen EcoPeace Middle East.

”Kronprinsessans besök är viktigt”

– Det är tre länder som delar på Jordanflodens vatten: Israel, Jordanien och Palestina. På 60-talet strömmade 1100 miljoner kubikmeter per år. Nu är det bara 50 miljoner kubikmeter per år. Det sker ett blygt samarbete mellan länderna för att påverka vattenbristen. Kronprinsessans besök är viktigt för att det ger erkännande till vårt arbete, konstaterar Yana Abou Taleb. 

Kronprinsessan visade stort intresse för miljöfrågorna men även gav tid för det andliga. Hon tände ljus in i kyrkan, deltog i bönestunden och gick ner till dopplatsen och doppade sin hand in i den heliga floden.

Diakonen Jonas Bodin påminde Victoria om att hennes pappa kung Carl Gustaf döptes i vatten från Jordanfloden. 

Kronprinsessan doppade handen i vattnet.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under en pratstund med Expressen berättade kronprinsessan att hon hade besökt platsen tidigare och om känslan av att vara där. 

– Det är mycket speciellt. Det är väldigt speciell historisk och viktig plats för väldigt många. 

Är den viktig?

– Det känns att det är alldeles särskilt att vara här. Det måste jag absolut säga. Det är så mycket historia. 

Kronprinsessan svarade också på frågan om hon varit på platsen tidigare.

– Jo, jag har varit här. Likväl viktigt, säger kronprinsessan och ler.

Kronprinsessparet deltog i lång vandring

Kronprinsessparet, Sveriges ambassadör i Jordanien Erik Ullenhag och statsrådet Lena Hallengren var med på alla programpunkter. De gick upp tidigt och deltog i en fem kilometer lång vandring på världens längsta vandringsled Jordan Trail. Leden är 650 kilometer lång och går genom ett 50-tal byar.