Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Victoria bar Silvias 33 år gamla klänning

Kungafamiljen på Drottningholms slott 1984.
Foto: Håkan Lind/Kungahuset.se
Kronprinsessan Victoria talade i veckan på FN:s havskonferens i New York.
Foto: PONTUS HÖÖK

Kronprinsessan Victoria talade i veckan på FN:s havskonferens i New York.

På sig hade hon sin mammas gamla rosa- och vitrandiga klänning från 1984.

– Det finns en hållbarhetstanke rakt igenom prinsessan, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet. 

Kronprinsessan Victoria tillbringar veckoslutet i New York för att uppmärksamma FN:s globala hållbarhetsmål.

I sin roll som ambassadör för hållbarhetsmålen deltog hon i FN:s havskonferens på torsdagen, där hon höll tal om de miljöproblem som världshaven står inför.  

Bar drottningens gamla klänning

Under sitt tal bar konprinsessan en rosa- och vitrandig klänning, som tidigare har tillhört drottning Silvia. Klänningen har bland annat setts på drottningen under en familjefotografering på Drottningholms slott från sommaren 1984.


LÄS MER: Victorias viktiga resa till New York 


– Klänningen är speciellt uppsydd till drottningen och har inget särskilt varumärke, säger Margareta Thorgren, informationschef vid Hovet.

– Hon har säkert lånat ut den till kronprinsessan under våren, fortsätter hon.

Kronprinsessan Victoria i New York.
Foto: PONTUS HÖÖK

På familjefotografiet syns hela kungafamiljen samlad. Småprinsessorna Victoria och Madeleine var då sju respektive två år gamla och iklädda vita sommarklänningar. Lille Carl Philip, då fem år, har på sig en sjömanskostym.

Hållbarhetstänk bakom klädvalet

Det är inte första gången Victoria har setts använda sin mammas gamla klänningar. Enligt Margareta Thorgren har kronprinsessan en viktig tanke bakom återbruket. 

– Det finns en medvetenhet och en hållbarhetstanke rakt igenom prinsessan. Den genomsyrar vad hon väljer att delta i, men också när det gäller kläder, och vad hon signalerar genom att återanvända äldre plagg, säger Margareta Thorgren. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.