Kungafamiljen på Drottningholms slott 1984. Foto: Håkan Lind/Kungahuset.seKungafamiljen på Drottningholms slott 1984. Foto: Håkan Lind/Kungahuset.se
Kungafamiljen på Drottningholms slott 1984. Foto: Håkan Lind/Kungahuset.se
Kronprinsessan Victoria talade i veckan på FN:s havskonferens i New York. Foto: PONTUS HÖÖKKronprinsessan Victoria talade i veckan på FN:s havskonferens i New York. Foto: PONTUS HÖÖK
Kronprinsessan Victoria talade i veckan på FN:s havskonferens i New York. Foto: PONTUS HÖÖK

Victoria bar Silvias 33 år gamla klänning

Publicerad

Kronprinsessan Victoria talade i veckan på FN:s havskonferens i New York.

På sig hade hon sin mammas gamla rosa- och vitrandiga klänning från 1984.

– Det finns en hållbarhetstanke rakt igenom prinsessan, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet. 

Kronprinsessan Victoria tillbringar veckoslutet i New York för att uppmärksamma FN:s globala hållbarhetsmål.

I sin roll som ambassadör för hållbarhetsmålen deltog hon i FN:s havskonferens på torsdagen, där hon höll tal om de miljöproblem som världshaven står inför.  

Bar drottningens gamla klänning

Under sitt tal bar konprinsessan en rosa- och vitrandig klänning, som tidigare har tillhört drottning Silvia. Klänningen har bland annat setts på drottningen under en familjefotografering på Drottningholms slott från sommaren 1984.

 

LÄS MER: Victorias viktiga resa till New York 

 

– Klänningen är speciellt uppsydd till drottningen och har inget särskilt varumärke, säger Margareta Thorgren, informationschef vid Hovet.

– Hon har säkert lånat ut den till kronprinsessan under våren, fortsätter hon.

Kronprinsessan Victoria i New York.Foto: PONTUS HÖÖK

På familjefotografiet syns hela kungafamiljen samlad. Småprinsessorna Victoria och Madeleine var då sju respektive två år gamla och iklädda vita sommarklänningar. Lille Carl Philip, då fem år, har på sig en sjömanskostym.

Hållbarhetstänk bakom klädvalet

Det är inte första gången Victoria har setts använda sin mammas gamla klänningar. Enligt Margareta Thorgren har kronprinsessan en viktig tanke bakom återbruket. 

– Det finns en medvetenhet och en hållbarhetstanke rakt igenom prinsessan. Den genomsyrar vad hon väljer att delta i, men också när det gäller kläder, och vad hon signalerar genom att återanvända äldre plagg, säger Margareta Thorgren. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.