Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utmärkelsen: Sofia är ”en kraft för förändring”

Även kronprinsessan Victoria arbetar under speciella omständigheter under coronakrisen. Här besöker kronprinsessan och prins Daniel fältsjukhuset i Ävsjö.
Att prinsessan Sofia hjälper till på Sophiahemmet under coronakrisen har väckt uppmärksamhet internationellt.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Sofia har gått en sjukvårdsutbildning på Sophiahemmet. Här syns hon tillsammans med Filip Palmgren, SAS, Gustav Westöö, legitimerad sjuksköterska, Anna Kyhlstedt, undersköterska och Lina Kvarnäs, SAS.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Ett Vogueomslag från 2018.
Foto: VOGUE VIA BESTIMAGE / /IBL BEST IMAGE
Greta Thunberg har tidigare blivit omnämnd i Vogue, som ”en kraft för förändring”.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Prinsessan Sofia är ”en kraft för förändring”.

Det menar det anrika modemagasinet Vogue – som nu uppmärksammar hennes insats på Sophiahemmet i Stockholm.

I mitten av april tog prinsessan Sofia på sig sjukvårdskläder – och gick en sjukvårdsutbildning på Sophiahemmet i Stockholm. Under coronakrisen hjälper hon – tillsammans med annan nyutbildad personal – till att avlasta den ordinarie personalen med vissa uppgifter.

”Att i denna svåra tid få möjlighet att hjälpa till är oerhört givande. Tack!”, har prinsessan tidigare skrivit på Instagram.

Prinsessan Sofia omnämns i Vogue

Hennes insats har uppmärksammats stort i Sverige – men också internationellt.

Och nu får den svenska prinsessan en fin utmärkelse från Vogue, världens äldsta modemagasin. Varje månad uppmärksammar den anrika tidningen kvinnor som skapar förändring, kvinnor som ”bidrar positivt till samhället, ökar medvetenheten och förändrar tankesättet i ämnen som klimatförändringar, mental hälsa, genusrättigheter, funktionshinder och många andra frågor”.

Och för april uppmärksammar modemagasinet Sofia.

I en artikel på sin hemsida namnger Vogue fyra kvinnor man anser gör skillnad, där den svenska prinsessan är en.

”Sveriges prinsessa Sofia gick en utbildning som vårdassistent i april, för att stötta personal på Stockholms Sophiahemmet under coronapandemins personalbortfall”, står det i artikeln.

Greta Thunberg omnämnd tidigare

Övriga kvinnor som nämns i artikeln är doktor Sarah Gilbert vid Oxford University, som leder forskningen mot att ta fram ett coronavaccin, kommissionärerna Dame Vera Baird och Nicole Jacobs som skrivit till brittiska ministrar för att kräva mer hjälp till kvinnor som misshandlas i hemmet, samt alla sydkoreanska kvinnor som gjort sina vittnesmål hörda under Sydkoreas #metoo.

Tidigare har den svenska klimataktivisten Greta Thunberg pekats ut som ”en kraft för förändring” av Vogue, i samband med att hertiginnan Meghan gästredaktörade modemagasinet.

Kungafamiljens ovanliga firande: ”Jättefint”

Digitalt och på distans – Se filmen från kungafamiljens påskfirande: ”Borde vi göra oftare”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.