Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trots skandalerna – nu har prinsessan gift sig

Kallas för ”japanska Harry och Meghan” • Lider av posttraumatisk stress
När Kei Komuro anlände till Japan i oktober hade han hästsvans – något som fick stor kritik i Japan.
Foto: YOSHIO TSUNODA/AFLO/SHUTTERSTOCK / YOSHIO TSUNODA/AFLO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Prinsessan Mako av Japan fråntas sin kungliga titel efter att ha gift sig med kärleken Kei Komuro.
Foto: JIJI PRESS POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Relationen med ”vanlisen” Kei Komuro har kritiserats hårt i Japan.
Foto: RODRIGO REYES MARIN/AFLO/SHUTTERSTOCK / RODRIGO REYES MARIN/AFLO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
När Komuro skulle träffa prinsessans föräldrar var den kritiserade hästsvansen avklippt.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan sa att hennes dröm var att ”skapa en varm och trygg familj fylld av skratt” när paret först gick ut med sin förlovning 2017.
Foto: SHIZUO KAMBAYASHI / AP TT NYHETSBYRÅN

Prinsessan Mako av Japan, 30, och hennes icke-kungliga kärlek Kei Komuro, 30, har kallas för ”japanska Harry och Meghan” och relationen har fått utstå hård kritik.

Skandalerna har kretsat kring allt från Komuros mammas ekonomi till hans eget val av frisyr och gjort att prinsessan nu lider av posttraumatisk stress. Bröllopet hade skjutits upp i tre år, rapporterar The Guardian.

Men nu har paret gift sig, skriver BBC.

Paret planerade att gifta sig redan 2018 och påbörja ett nytt liv tillsammans i USA – någon som fått dem att jämföras med det brittiska kronprinsparet Harry och Meghan.

Den största anledningen till att bröllopet stoppades sägs vara att Komuros mamma inte betalat tillbaka ett lån från sin tidigare fästman, som hon ska ha betalat sin sons utbildning med. Komuro hävdar däremot att det handlade om en gåva.

Prinsessan Mako, kejsar Akihitos äldsta barnbarn, ska lida av posttraumatisk stress till följd av den massiva kritiken kring relationen och bröllopet. Hon har också valt att inte delta i flera traditionella ceremonier under de senaste åren, rapporterar The Guardian.

Klippt av kritiserad hästsvans

I början av oktober återvände Kei Komuro till Japan från New York, där han arbetar som advokat. När han kom till flygplatsen hade han hästsvans – något som kritiserades och ansågs respektlöst

Men när Komuro den 18 oktober åkte från sitt föräldrahem för att träffa prinsessans föräldrar, kronprins Akishino och kronprinsessan Kiko, var hästsvansen avklippt.

Att bröllopet verkligen blir av förväntas paret bekräfta på en pressträff under tisdagen. Det verkar däremot inte bli någon stor ceremoni.

Drömmen en ”varm och trygg familj”

Paret träffades 2012 när de studerade på samma universitet i Tokyo och när de gick ut med sin förlovning 2017 sa prinsessan att hennes dröm var att ”skapa en varm och trygg familj fylld av skratt”. 

Eftersom Komuro är en ”vanlig” person måste Mako lämna ifrån sig sin titel vid giftermålet. Hon ska också ha nekat till den summa pengar som i Japan traditionsenligt ges till kvinnor som avsäger sig sin kungliga titel.

”Finns ingen plats för Komuro i Japan”

Akinori Takamori, adjunkt vid Kokugakuin University i Tokyo, förklarar varför paret bosätter sig i New York:

– Det finns ingen plats för Komuro i Japan, och därför kan Mako, trots kärleken till sin familj, inte stanna. Det är inte så att de har hamnat i konflikt med hennes familj, säger han till The Guardian.

Prinsessans familj har däremot inte varit överlycklig över Makos val av partner. Kronprins Akishino, prinsessan Makos pappa, har sagt att han ger paret sin välsignelse om ”det är vad de verkligen vill”.


Prinsessan Mako avsäger sig titeln 2017:

Lämnar kejsarfamiljen för att gifta sig

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.