”The Crown” återskapar omtalade Diana-intervjun

The Crown-stjärnans ärliga inlägg – byter pronomen.
Prinsessan Diana och journalisten Martin Bashir under BBC-intervjun.
Foto: CAPI / BACKGRID UK/IBL
BBC har i efterhand bett om ursäkt för intervjun.
Foto: BBC
Prinsessan Diana.
Foto: JOHN STILLWELL / AP
Prins William motsätter att Netflix återskapar den ökända intervjun.
Foto: Claudio Bresciani / TT NYHETSBYRÅN
Emma Corrin som prinsessan Diana i ”The Crown”.
Foto: DES WILLIE / AP TT NYHETSBYRÅN

Prins William har försökt att stoppa Netflix förgäves.

Trots påtryckningar kommer de ändå att återskapa den omdiskuterade BBC-intervjun med prinsessan Diana i ”The Crown”, rapporterar Daily Mail.

– De satsar stort på det här, säger en källa inom Netflix till tidningen.

Netflix har meddelat att det tänker dramatisera prinsessan Dianas intervju med BBC-journalisten Martin Bashir i från 1995, i ”The Crown”, skriver Daily Mail.

I intervjun pratar hon öppet om sin relation till det brittiska kungahuset, bulimin, otrohetsryktena och varför det tog slut mellan prins Charles och henne.

Men beslutet att återskapa den gamla intervjun från programmet ”Panorama” har försatt Netflix i direkt konflikt med prins William.

– ”The Crowns” skapare ser intervjun som en nyckelscen i säsong fem. För författarna ledde det stormiga äktenskapet mellan Charles och Diana fram till hennes medverkan i ”Panorama”, och efterdyningarna av det beslutet definierade hennes sista månader, säger en källa med insyn till Daily Mail.

– De satsar stort på det här. Brittiska kungahuset har en meritlista när det gäller att gräva ner sig i områden av familjens historia som de hellre vill ska lämnas i fred.

Prins William: ”Bör aldrig sändas igen”

Samtidigt har det brittiska hovet slagit tillbaka kraftigt. I ett tv-sänt uttalande varnade prins William för att sända programmet, enligt Daily Mail

– Detta ”Panorama”-program har ingen legitimitet och bör aldrig sändas igen. Det byggde en falsk berättelse, som i över ett kvarts sekel har kommersialiserats av BBC och andra, sa han då.

Även BBC-journalisten Martin Bashir har mottagit kritik från flera håll. Han anklagas bland annat för att ha ljugit för att landa intervjun med Diana 1995 och använt påtryckningar med bland annat falska kontodokument. I maj i år bad BBC om ursäkt för hur det hela hanterades.

Men nu meddelar Netflix att de, trots vädjan från hovet, kommer sända specialavsnittet.

Här är de nya serierna att hålla koll på i november 

”Den osannolika mördaren”, ”Knutby”-serien och ”Chucky” – tv-recensent Mattias Bergqvist tipsar om vad som är sevärt och inte.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.