Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tegnell om kronprinsessan Victorias stöd: ”Väldigt trevligt”

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Kungafamiljen har blivit digitala mötesproffs under coronapandemin.

Under onsdagen hade kronprinsessparet ett videosamtal med Anders Tegnell och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– De ville tacka oss för vårt arbete vilket känns väldigt trevligt, säger statsepidemiologen Anders Tegnell efter mötet.

I mitten av mars höll kungen ett tal till nationen med anledning av coronakrisen, där han bland annat hyllade vårdpersonal runtom i Sverige.

– Dessa insatser förtjänar vår uppskattning och respekt. Samtidigt tar miljontals svenskar stort ansvar. Man avstår från aktiviteter som man sett fram emot. Man lägger om sin vardag och sina planer. Och det gör man inte för sin egen skull, utan av omsorg om sina medmänniskor för att inte sprida smittan vidare, sa kung Carl Gustaf då.

Videosamtal för att uppdatera sig om coronaläget

Sedan dess har mycket hänt, och coronavirusets spridning i Sverige och världen har fått många att förändra sitt levnadssätt. Så även kungafamiljen. Tidigare i april har kronprinsessan bland annat hållit i en videokonferens tillsammans med paralympiska kommittén – och i påskas sågs kungaparet fira digitalt tillsammans med prinsess- och prinsfamiljerna.

På onsdagen efter lunch hade kronprinsessan Victoria och prins Daniel ett videosamtal med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och statsepidemiolog Anders Tegnell.

”Samtalet sker via video/dator. Vid samtalet önskar kronprinsessparet visa sin uppskattning för det arbete Folkhälsomyndigheten gör, samt få en kort uppdatering kring den senaste utvecklingen av covid-19-pandemin”, skriver hovet i ett mejl till Expressen.

Vid dagens presskonferens kommenterade statsepidemiolog Anders Tegnell mötet så här:

– De ville ha information om läget, var vi är någonstans, och också framföra att de är väldigt nöjda med myndigheten, och vill tacka oss för vårt arbete vilket känns väldigt trevligt, att de uppskattar det.

Ett av flera digitala besök runtom Sverige

Förra veckan gjorde kronprinsessparet ett digitalt besök på Norra Reals gymnasium i Stockholm. De var med på en historielektion och pratade med elever och lärare om hur distansundervisningen fungerar.

”Kungafamiljen är angelägen om att visa sitt stöd för de insatser som görs i olika delar av samhället för att bekämpa covid-19-pandemin. Genom samtal, digitala möten och besök informerar sig Kungafamiljen om hur pandemin påverkar Sverige. Besök planeras utifrån rådande rekommendationer och med en strävan att inte i onödan ta verksamheternas tid och resurser i anspråk”, har kungahuset flera gånger skrivit på sitt konto på Instagram.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.


Kungahusets digitala påskfirande

Se filmen från hela kungafamiljens påskfirande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.