Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tack för allt, Victoria!

Aida Dorticos, 9 år, har en halvsidig cp-skada, men får rida tack vare stöd från Victoriafonden.Foto: Magnus Jönsson
74,2 miljoner kronor har donerats till Kronprinsessan Victorias fond sedan insamlingsstarten 1997.
Pengarna ger frihet, glädje och självförtroende till funktionshindrade barn och ungdomar.
Via Expressen.se:s sajt Bröllopshälsningen kan du också bidra.

FAKTA

Detta gör Victoriafonden

Victoriafonden ger stöd till fritidsaktiviteter för unga med funktionshinder och/eller en kronisk sjukdom.
Endast ideella medlemsföreningar inom handikapprörelsen kan söka medel, även föreningar som har fritidsaktiviteter som exempelvis ridklubbar eller sportklubbar, där unga med funktionshinder deltar. Medel söks till kostnader för medhjälparen (de eller den som behövs för att den med funktionshinder ska kunna delta).

Funktionshindrade Aida Dorticos, 9 år, i Hässelby får rida tack vare stödet från Victoriafonden.
I fjol fick Aida, som har en halvsidig cp-skada, träffa kronprinsessan Victoria när hon besökte ridföreningen "Lunk i Kring" i Ekerö, inte långt från Drottningsholms slott.
- Jag tycker att det var kul att träffa henne. Hon var som en vanlig människa. Jag blev glad när jag såg henne, säger Aida, som rider i "Lunk i Krings" regi även denna sommar.
- Ridningen gör att jag blir glad, säger hon.
- Ridningen har inverkat positivt på Aida, både fysiskt och psykiskt. Hon är stolt över det hon klarar där, säger Aidas mamma Tåve Hagström.

Red - och kunde sedan gå

16-årige Jonas Österman har högfungerande autism, men är också förlamad i höger sida av kroppen efter en hjärnoperation mot hydrocefalus.
Han började rida hos "Lunk i Kring" för tolv år sedan.
- Det är roligt. Allt är roligt, tycker han.
Hans mamma Laila Julin är tacksam.
- Jag trodde aldrig att han skulle kunna gå. Men det gick efter att han började rida. Det var underbart. Helt fantastiskt! Rullstolen behövdes inte alls efter några år, säger hon.

"Betyder jättemycket"

Jonas och Laila har också träffat kronprinsessan personligen.
- Ja, hon tog sig tid och prövade att köra rullstol själv. Kronprinsessan är en verkligt mjuk och fin människa, säger Laila.
Jessica Lindström, 9 år, i Sundbyberg har opererats flera gånger för en medfödd sviktande tarmfunktion. Hon har nu ridit i ett år.
- Personalen är snäll och ridningen hjälper mig. Det skulle vara tråkigt om jag inte fick rida. Jag skulle bli jätteledsen.
Hennes mamma Mona Zaring fyller i:
- Hon har haft så mycket magvärk och kramp och varit ledsen. Men efter första ridturen sa hon: "Mamma, jag blir så glad i magen!".
"Lunk i Kring" har 55- 60 aktiva ryttare varje vecka.
- Stödet från Victoriafonden betyder jättemycket för oss. Vi kan ta emot många fler barn tack vare stödet, säger verksamhetschef Lena Hallman.
Ridklubben är bara en av hundratals föreningar som har fått stöd från Victoriafonden genom åren. Förra året tog 173 föreningar emot bidrag.

Här kan du också bidra till Kronprinsessan Victorias fond

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.