Aida Dorticos, 9 år, har en halvsidig cp-skada, men får rida tack vare stöd från Victoriafonden. Foto: Magnus Jönsson
Aida Dorticos, 9 år, har en halvsidig cp-skada, men får rida tack vare stöd från Victoriafonden. Foto: Magnus Jönsson

Tack för allt, Victoria!

Publicerad
Uppdaterad
74,2 miljoner kronor har donerats till Kronprinsessan Victorias fond sedan insamlingsstarten 1997.
Pengarna ger frihet, glädje och självförtroende till funktionshindrade barn och ungdomar.
Via Expressen.se:s sajt Bröllopshälsningen kan du också bidra.
Funktionshindrade Aida Dorticos, 9 år, i Hässelby får rida tack vare stödet från Victoriafonden.
I fjol fick Aida, som har en halvsidig cp-skada, träffa kronprinsessan Victoria när hon besökte ridföreningen "Lunk i Kring" i Ekerö, inte långt från Drottningsholms slott.
- Jag tycker att det var kul att träffa henne. Hon var som en vanlig människa. Jag blev glad när jag såg henne, säger Aida, som rider i "Lunk i Krings" regi även denna sommar.
- Ridningen gör att jag blir glad, säger hon.
- Ridningen har inverkat positivt på Aida, både fysiskt och psykiskt. Hon är stolt över det hon klarar där, säger Aidas mamma Tåve Hagström.

Red - och kunde sedan gå

16-årige Jonas Österman har högfungerande autism, men är också förlamad i höger sida av kroppen efter en hjärnoperation mot hydrocefalus.
Han började rida hos "Lunk i Kring" för tolv år sedan.
- Det är roligt. Allt är roligt, tycker han.
Hans mamma Laila Julin är tacksam.
- Jag trodde aldrig att han skulle kunna gå. Men det gick efter att han började rida. Det var underbart. Helt fantastiskt! Rullstolen behövdes inte alls efter några år, säger hon.

"Betyder jättemycket"

Jonas och Laila har också träffat kronprinsessan personligen.
- Ja, hon tog sig tid och prövade att köra rullstol själv. Kronprinsessan är en verkligt mjuk och fin människa, säger Laila.
Jessica Lindström, 9 år, i Sundbyberg har opererats flera gånger för en medfödd sviktande tarmfunktion. Hon har nu ridit i ett år.
- Personalen är snäll och ridningen hjälper mig. Det skulle vara tråkigt om jag inte fick rida. Jag skulle bli jätteledsen.
Hennes mamma Mona Zaring fyller i:
- Hon har haft så mycket magvärk och kramp och varit ledsen. Men efter första ridturen sa hon: "Mamma, jag blir så glad i magen!".
"Lunk i Kring" har 55- 60 aktiva ryttare varje vecka.
- Stödet från Victoriafonden betyder jättemycket för oss. Vi kan ta emot många fler barn tack vare stödet, säger verksamhetschef Lena Hallman.
Ridklubben är bara en av hundratals föreningar som har fått stöd från Victoriafonden genom åren. Förra året tog 173 föreningar emot bidrag.

Här kan du också bidra till Kronprinsessan Victorias fond

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.