Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Syskonens uppmaning när viruset sprider sig

Prinsessan Estelles skola stängd efter coronafall.
Estelle och Oscar tvättar sina händer noggrant.Foto: H.K.H Kronprinsessan / Kungahuset
Prins Daniel hjälperbarnen att tvätta sig.Foto: H.K.H Kronprinsessan / Kungahuset
Hela familjen på bild.Foto: Anna-Lena Ahlstrom, Kungl. Hovstaterna

Kronprinsessparet uppmanar till god handhygien för att uppmärksamma Världsvattendagen.

Detta med nytagna bilder på prinsessan Estelle och prins Oscar som tvättar händerna hemma på Haga slott.

”I tider med smittspridning uppmanas vi alla att tvätta händerna med tvål och vatten ofta,” skriver de på Kungahusets Instagramkonto.

Prinsessan Estelle, åtta, och prins Oscar, fyra, syns noga tvätta händerna på de nya bilderna som publiceras i dag.

Bilderna är tagna av mamma, kronprinsessan Victoria, och pappa, prins Daniel, syns hjälpa prins Oscar med handtvätten.

”I dag är det Världsvattendagen! I tider med smittspridning uppmanas vi alla att tvätta händerna med tvål och vatten ofta”, skriver de på Instagram. 

I Sverige har de allra flesta god tillgång till tvål och rent vatten i kranen. Men runtom i världen har 785 miljoner människor inte tillgång till rent vatten. 3 miljarder människor har inte heller möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten.

”I dag på Världsvattendagen vill Kronprinsessparet därför lyfta det arbete som @wateraid gör ute i världens fattigaste samhällen för att ändra detta.”

https://www.instagram.com/p/B-B0LHGgHvu/

Nya regler för kungahuset

I veckan meddelade det svenska kungahuset att man genomför flera förändringar som en följd av coronaviruset, bland annat ändringar i schemat.

Kungen och kronprinsessan Victoria kommer också att i största möjliga mån genomföra planerade kungliga uppdrag separat. 

– Det är egentligen ett beslut som alltid ligger. Till exempel kungen och kronprinsessan flyger aldrig tillsammans utan det sker alltid separat, sade Margareta Thorgren till Expressen då.

– Och i det här fallet så gäller det ju att minimera riskspridning och också genom att separera statschef och blivande statschef. Det är också ett sätt om någon mot förmodan skulle bli smittad, så är det ju lämpligt att inte båda drabbas samtidigt.

Man kan begränsa smittan med över 90%.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.   

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.