Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska idrottshjältarna hedrade av kungaparet

Tävlingsryttaren Peder Fredricson hedrades med en medalj. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utförsåkaren Frida Hansdotter var en annan som prisades för sina insatser. Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Peder Fredricson, Sofia Maberg och Sara McManus tillsammans med drottning Silvia och kung Carl Gustaf. Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Flera svenska idrottsprofiler tog på onsdagen emot förtjänstmedaljer för sina tävlingsinsatser under 2018.

På plats fanns bland andra André Myhrer, Frida Hansdotter och damernas curlinglag, som prisades för OS-guld i Sydkorea. 

– Det är en fantastisk känsla. Man känner sig otroligt välkommen, så det är jättetrevligt att få komma hit, säger Andre Myhrer.

H.M Konungens medalj instiftades redan 1913. Sedan 1975 tilldelas svenska ut och utländska medborgare för särskilda förtjänster.

Under onsdagen fanns tävlingsryttaren Peder Fredricson, utförsåkaren Andre Myhrer, utförsåkaren Frida Hansdotter och curlinglandslagskvinnorna Anna Hasselborg, Agnes Knochenhauer, Sofia Maberg och Sara McManus på plats på det kungliga slottet i Stockholm för att hedras av kung Carl Gustaf och drottning Silvia.

Det idrottsintresserade kungaparet hedrade det svenska idrottarna med de så kallade förtjänstmedaljerna, som delades ut för ”framstående insatser” inom svensk idrott.

 

André Myhrer med Konungens medalj. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kungen: Fortsätt hålla svenska flaggan högt

I samband med medaljutdelningen bjöd kungen både på några personliga minnen från Myhrers insats i OS i Turin 2006, och passade också på att skicka med idrottsprofilerna några peppande ord om att fortsätta på den inslagna vinnarvägen.

– Fortsätt med det så håller ni den svenska flaggan högt utomlands där ni tävlar, det tycker vi är kul som inte kan vara med utan ser det hemma på tv.

Flera av medaljörerna upplever det också som ett stort stöd med en kungafamilj som personligen är så pass sportintresserade:

– Det är så häftigt att ha en kung som genuint blir glad för hur det går för oss. Det känns verkligen, och det är en otrolig ära att vi fick träffa honom i OS-byn och känna hans stöd, säger Anna Hasselborg i det svenska curlingslandslaget, som berättar hur kung Carl Gustaf hälsade på laget under OS i Sydkorea förra året.

 

 

Svenska OS-hjältarna Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer och Sofia Maberg tilldelades alla medaljer. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Roligt att det är så idrottsintresserade”

Även utförsåkaren Frida Hansdotter var glad och hedrar efter medaljutdelningen.

– Det är alltid trevligt, och det är så roligt att de är så idrottsintresserade, säger hon.

Kungafamiljen brukar ofta synas på olika idrottsevenemang, både i Sverige och utomlands.

Så sent som förra helgen var både kung Carl Gustaf, drottnings Silvia och drottning Victorias familj på plats under alpina VM i Åre för att heja fram de svenska idrottarna

– Förutom min lilla hosta har jag det jättetrevligt, sa kungen då.