Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stylisten om Victorias stil: ”En stor tanke bakom”

Kronprinsessans tal inför Stockholm Fashion Week
Bakom kronprinsessan Victorias klädval står hyllade stylisten Catharina Törnquist.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY, ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES, TIM ROOKE/REX SHUTTERSTOCK / TIM ROOKE/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Kronprinsessan Victoria har en elegant och välplanerad garderob som anpassas efter hennes många uppdrag.  

Bakom klädvalen står den erfarna och hyllade stylisten Tina Törnquist. 

– Kläderna talar och står för det första intrycket, berättar hon. 

Som medlem i det svenska kungahuset är kronprinsessan ständigt i rampljuset. Allt synas i minsta detalj, och så även kungligheternas kläder. 

Kronprinsessan Victoria är känd för sin stilsäkra garderob som är uppdelad i två – en privat och en officiell.

Tina Törnquist är stylisten bakom de officiella klädvalen, sedan 13 år tillbaka. Hon berättar att det ligger mycket arbete, planering, och känsla bakom varje look. 

– Jag presenterar en detaljplan som görs utifrån programmet som gäller. Sedan går vi igenom allt och bestämmer vad som passar.

När kronprinsessan firade sin 40-årsdag sken solen på Solliden. En skjortklänning i svalt linnematerial passade därför perfekt. 

Den ljusblå klänningen i skjortmodell är designad av Camilla Thulin.
Foto: SVEN LINDWALL
Vid en konsert i slottsträdgården på Solliden kronprinsessan bar kronprinsessan enkel sommarklädsel i form av en sval klänning, vita sneakers och jeansjacka.
Foto: Magnus Johnsson / Fototjänster i Kalmar
När kronprinsessan Victoria och prins Daniel gav sig ut på vanding var klädvalet funktionellt och matchande. Det ska även vara snyggt i fjällen!
Foto: KUNGL. HOVSTATERNA

Tina Törnquist tror att samarbetet med kronprinsessan är viktigt för att få ett så bra slutresultat som möjligt. 

– Jag är en kugge i ett hjul och följer hennes mission. Ena dagen behövs kläder för en dag i naturen och nästa dag är det ett möte med en president. 

Klädvalens stora roll – budskap går via klänningar 

Hovets informationschef Margareta Thorgren understryker att kläderna spelar en stor roll oavsett tillfälle där kungafamiljen syns i offentligheten. 

– Klädvalen är inte bara något ytligt utan det kan finnas bakomliggande symbolvärden i dem vid olika tillfällen. Ett statsbesöks budskap kan exempelvis uppmärksammas även via en klänning eller slips, säger hon. 

Tina Törnquist instämmer och berättar om ett tydligt tänk när det kommer till både val av färg, material och varumärken. 

– Det ska gärna vara en hyllning till gästerna eller de man besöker. Det finns en stor tanke bakom eftersom kronprinsessan representerar Sverige, berättar hon.

Kronprinsessan brinner för klimatet och inte minst för havet. När Junior Water Prize skulle delas ut 2019, passade Victoria på att bära en 'havsklänning'. En blå sidenkreation med vattenmönster av den svenska designer Maxjenny Forslund. 

Victoria passade på att sända ut ett viktigt budskap under galan 'Junior Water Prize' – via sin klänning.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Kronprinsessan Victoria hur burit en klänning ur H&M:s Exclusive Conscious-kollektion för att representera hållbarhet.
Foto: TIM ROOKE/REX SHUTTERSTOCK / TIM ROOKE/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES
På kungens middag för Nobelpristagarna 2019 bar Victoria en röd klänning, med knyt i halsen som på en knytblus – en hyllning till Sara Danius.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Det finns alltid en klädkod att anpassa sig efter. Den grundläggande principen när det gäller kungliga klädvalen är att de ska visa respekt. 

– Den delen kommer ganska naturligt för mig. Oskrivna regler är en känsla och det är ju en självklarhet att man gör sig fin för den man ska möta, klädvalen ska visa respekt, säger Tina Törnquist. 

Kronprinsessan på plats i Italien

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.