I Storbritannien är drottning Elizabeth högst i rang – men på ön Tanna i Stilla havet dyrkar man hennes make prins Philip. Foto: Russell Boyce / AP POOLI Storbritannien är drottning Elizabeth högst i rang – men på ön Tanna i Stilla havet dyrkar man hennes make prins Philip. Foto: Russell Boyce / AP POOL

I Storbritannien är drottning Elizabeth högst i rang – men på ön Tanna i Stilla havet dyrkar man hennes make prins Philip.

 Foto: Russell Boyce / AP POOL
Prins Philip avsäger sig alla uppdrag, något som meddelades tidigare i veckan efter att drottning Elizabeth kallat till möte i Buckingham palace. Foto: London News Pictures/Rex / LONDON NEWS PICTURES/REX REX FEATURESPrins Philip avsäger sig alla uppdrag, något som meddelades tidigare i veckan efter att drottning Elizabeth kallat till möte i Buckingham palace. Foto: London News Pictures/Rex / LONDON NEWS PICTURES/REX REX FEATURES

Prins Philip avsäger sig alla uppdrag, något som meddelades tidigare i veckan efter att drottning Elizabeth kallat till möte i Buckingham palace.

 Foto: London News Pictures/Rex / LONDON NEWS PICTURES/REX REX FEATURES

Stam på Tanna tillber prins Philip varje dag

Publicerad

En stam på ön Tanna i Stilla havet tillber prins Philip varje dag.

Enligt dem är han son till en lokal bergsgud – och att han nu avsäger sig alla uppdrag gör dem förtvivlade.

– Om han kommer hit en dag kommer folk inte vara fattiga, säger hövdingen Jack Malia till Reuters.

Prinsen har nu åkt på semester norrut, och sonsonen William har klivit in i hans ställe.

I torsdags kom nyheten:

prins Philip, hertig av Edinburgh och make till drottning Elizabeth II, trappar ner på sina uppdrag. Till hösten avsäger han sig dem alla.

Det dröjde två dagar innan en stam i byn Younanen på Stilla havs-ön Tanna, som tillhör Vanuatu, nåddes av nyheten. Invånarna blev både chockade och upprörda – eftersom det innebär att prins Philip kanske aldrig kommer och besöker dem.

Vanuatisk stam tillber prins Philip

Stammen ber till den snart 96-årige hertigen varje dag. De ber honom välsigna deras banan- och sötpotatisgrödor som gör deras lilla by självförsörjande. Anledningen är att de tror att prins Philip är son till en lokal bergsgud, skriver nyhetsbyrån Reuters.

– Om han kommer hit en dag kommer folk inte vara fattiga, det kommer inte att finnas någon sjukdom, någon skuld och trädgården kommer att växa väldigt bra, säger stammens hövding Jack Malia till Reuters reporter, som har besökt Younanen.

 

LÄS MER: Här är prins Philips allra största grodor

 

Att byborna dyrkar prins Philip tror man har sin grund i en gammal, lokal legend. Enligt den hade en ljushyad son till bergsguden tagit sig över havet för att hitta en rik och mäktig kvinna att gifta sig med.

Drottning Elizabeth besökte Vanuatu

Antropologer tror att prins Philip, som passar in på beskrivningen, länkades till legenden på 60-talet när Vanuatu var en brittisk-fransk koloni, skriver Reuters. Tron förstärktes ytterligare när drottning Elizabeth II och hennes make besökte Vanuatu – som då hette Nya Hebriderna – 1974.

– Prins Philip är viktig för oss eftersom våra förfäder har berättat att delar av vårt arv finns i England, säger Jack Malia enligt Reuters.

 

LÄS MER: Många inom hovet såg med stor misstro på prins Philip

 

Stammen har flera bilder på hertigen av Edinburgh. En av dem är från 1980 och föreställer prinsen i kostym, där han håller upp en klubba som byborna tillverkade för hans skull och skickade till London. Enligt The Telegraph är klubban, som kallas nal-nal, till för att döda grisar.

Hövding: "Han kommer besöka oss"

Fotot går i arv från hövding till hövding.

– Prins Philip har sagt att han en dag kommer att besöka oss. Vi tror fortfarande att han kommer att komma men om han inte gör det betyder inte de här bilderna jag håller i någonting, säger Jack Malia till Reuters.

Stammen tror också att naturfenomen har att göra med prinsen. När en cyklon slog till mot Vanuatu för två år sedan kopplade byborna det till att prins Philip skulle komma på besök året därpå.

Prins William i farfars ställe

Prinsen åkte i fredags norrut från London, för en privat weekend. Det är oklart vart han skulle men enligt The Sun syntes han till på Lichfield station i närheten av Birmingham.

Samtidigt klev prins William in i sin farfars ställe när drottningen skulle ta emot den burmesiska politikern och fredspristagaren Aung San Suu Kyi på Buckingham palace.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.