Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sofias svåra tid – när hon träffade prinsen

Madeleines och Carl Philips barn uteslöts tidigare i oktober från kungahuset efter ett beslut av kungen.
Prinsessan Sofia utsattes för stora mängder näthat när hon träffade prins Carl Philip.
Foto: MATTIAS HELLSTRÖM / SPA
Prins Carl Philip försökte finnas där och stötta.
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / TT NYHETSBYRÅN

Prinsessan Sofia utsattes för stora mängder näthat när hon träffade prins Carl Philip.

I en intervju med Dagens Nyheters Karin Eriksson berättar prinsparet om hur de använder sina egna erfarenheter i arbetet mot näthat.

– Jag blev väldigt ställd över det enorma hat som riktades mot mig som person. Det är ju många år sedan nu, men det gjorde mig förvirrad och jag kände mig väldigt ensam, säger prinsessan Sofia.

Prinsparet har fått sin beskärda del av hat genom åren – men på olika sätt. För prinsessan Sofia innebar kärleken till prinsen en snudd på chockerande insikt om utsattheten som offentliga personer lever i:

– När vi blev tillsammans tror jag att det skapade väldigt mycket känslor hos väldigt många personer. Jag var en vanlig person som hade sociala medier och ett jobb där jag fick detta direkt till mig. Jag blev väldigt ställd över det enorma hat som riktades mot mig som person, säger prinsessan Sofia till DN:s Karin Eriksson. 

Prins Carl Philip försökte finnas där och stötta – men det var inte lätt att räcka till.   

”Prinsessan arbetar aktivt”

Deras stiftelse arbetar mot just näthat och för att öka förståelsen för människor som lever dyslexi. Prinsparet har inte bara varit utsatta för det förstnämnda samhällsproblemet – Carl Philips dyslexi är ett ämne som vid upprepade tillfällen nämns under intervjun. 

Som ung upplevde han svårigheter att hålla tal och kommunicera med journalister, vilket tidvis var tufft. Nu har prinsen vänt de svåra åren till viktiga erfarenheter i stiftelsens arbete.

Carl Philip och Sofia närvarade tidigare i oktober vid konferensen ”Learning and Dyslexia” på Stockholms universitet. De fick även en rundvandring på SUBIC, Stockholm University Brain Imaging Center, som är ett center för hjärnforskning.

Projektet som bekämpar hat på internet går under hashtagen #nejtillnäthat och har enligt prinsessan Sofia hyllats på sociala medier:

– Då talar vi inte bara om stora kända konton utan också om hon som har några tusen följare på en liten ort ute på landet eller hon som vill visa att kvinnor kan vara svetsare. Vi har folk i hbtq-rörelsen och jämställdhetsrörelsen, säger hon.

I september kommenterade hovets informationschef Margareta Thorgren prinsessan Sofias arbete:

– Prinsessan arbetar aktivt med både sitt uppdrag, Project Playground, och stiftelsen som hon har tillsammans med prins Carl Philip, sa hon då till Expressen.

Familjens framtid – inspireras av prins Bertil

Snart firar prins Carl Philip och prinsessan Sofia femårig bröllopsdag. Kärleken och familjelivet med sönerna Alexander och Gabriel spirar ute på Villa Solbacken på Djurgården, som prinsen fick ärva av sin farbror tillika gudfar prins Bertil. 

Efter att kung Carl Gustaf meddelat att prinsparets barn utesluts ur kungahuset väntar en ny tid för familjen.

Prinsparet arbetar sida vid sida

Prinsparet deltog tidigare i oktober i en konferens om dyslexi.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.