Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sofias stora förändring sen hon blev prinsessa

Sofia Hellqvist vid den årliga julkonserten i Storkyrkan, Gamla stan 2016.Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
I juni 2015 fick Sofia Hellqvist sin prins Carl-Philip.Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES DAVID SICA
Prinsparet på Slottet 2015.Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Sofia Hellqvist vid finalen av Miss World 2015.Foto: TONY KOLLBERG / STELLA PICTURES TONY KOLLBERG

Det är knappt tre år sedan prins Carl Philip gifte sig med Älvdalstjejen Sofia Hellqvist.

På den korta tiden har Sofia – utan att ändra på sig själv – lyckats förändra kungens och Silvias matvanor, kungahuset och synen på en prinsessa.

Men det finns fortfarande kvinnor i överklassen som fnyser åt Sofia.

Det är knappt tre år sedan prins Carl Philip gifte sig med Älvdalstjejen Sofia Hellqvist. 

I dag är de en lycklig tvåbarnsfamilj.

Livet som prinsessa har onekligen förändrat Sofia. Och så sakteliga har vår egen uppfattning om henne också förändrats. 

Och hon själv har förändrat kungahuset!

Det kan inte vara lätt för en ung, helt vanlig, svensk kvinna att plötsligt kastas in i de allra finaste av salonger.

Men Sofia har lyckats – och hemligheten är att hon klivit in i den här ovanliga och ibland lite stela kungliga världen utan att ändra på sig själv! Inte ett dugg!

Sakta men säkert har hon vunnit respekt.

Efter att 2004 ha blivit "Miss Slitz" var hon med i dokusåpan "Paradise hotel" 2005. Foto: OLLE SPORRONG

Träffades på Pepes Bodega

Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist träffades första gången redan 2009, på Pepes Bodega i Båstad. Hon var precis hemkommen efter flera år i USA och med ett kraschat förhållande i bagaget. Carl Philip hade också brutit upp från flickvännen Emma Pernald.

Och det sa – för att uttrycka det kungligt – klick! Men till en början var paret blyga och dessutom rädda att romansen skulle komma ut. De smög med sin kärlek och lånade vänners lägenheter för att kunna träffas.

Men redan 2010 läckte nyheten om prinsens nya flickvän ut. Vad roligt, sa vissa. Förfärligt, tyckte andra.

 

LÄS MER: Sofias partyfilm från turkisk tv 

 

Hon hade ju lite i bagaget, Sofia. Medverkan i ”Paradise Hotel” och avklädda Slitz-bilder. Hennes bakgrund har stötts och blötts i evinnerlighet, men själv står prinsessan Sofia för vad hon gjort. Hon skäms inte för sitt förflutna, men däremot har hon lidit över att inte kunna försvara sig. Det var omöjligt för henne att bemöta alla elaka kommentarer, det gick inte att försvara sig mot allt näthat. I början av förhållandet med prinsen var hon helt överrumplad av stormen från allmänheten och medierna.

För en tjej som är så van att kunna säga och tycka vad hon vill så blev det ett dilemma att behöva hålla tillbaka, som en kunglig person måste göra.

Ur arkivet: Sofia Hellqvist vid ett Unicef-välgörenhetsevent 2011.Foto: SUVAD MRKONJIC

Sofia Hellqvist fick prinsessträning

Fyra år före bröllopet började Sofias prinsessträning. 

Jan-Eric Warren är ceremonimästare vid hovet. Vid ett tidigare tillfälle har han berättat för Expressen vad som generellt förväntas av en icke-kunglig som ska lära sig hur man ska representera kungahuset.

– Man ska studera historia, kulturen kring hovet och Slottets arkitektur. Man ska också lära känna det kungliga släktträdet, studera Bernadotterna och förstå hur viktiga släktbanden är, har han sagt.

Och självklart är det viktigt med statskunskap, att förstå statschefens uppgifter och hur vardagsarbetet går till.

Setember 2014: Sofia Hellqvist tröstar Carl Philip eftersom han fick bryta första tävlingen i säsongsavslutningen för STCC på Mantorp Park. Foto: SUVAD MRKONJIC

Men Sofia har också litat mycket till sig själv och hon har knutit ett eget tryggt nätverk av power-kvinnor runt sig.

Den innersta kretsen är noga utvald. Där finns PR-kvinnan Christina Sailba som driver byrån Mindmakers. Hon är ingen officiell talesperson för Sofia, men hon står henne mycket nära och ger fler råd till henne än vad man kan ana. 

Privat nätverk med skodesigner och SVT-profil

I det privata nätverket ingår också skodesignern Stina Andersson, SVT-profilen Carolina Neurath och Frida Vesterberg inte att förglömma, det var ju med henne som Sofia bildade Project Playground 2010.

Frisören Marwan Hitti var gäst på prinsessan Sofias bröllop.Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

Även frisören Marwan Hitti tillhör Sofias vänkrets och häromåret pratade han om vem hon egentligen är:

– Sofia har gjort mycket bra grejor i sitt liv, mer än de flesta hinner med på en hel livstid, sa Marwan till Expressen. Hon kämpar för att hjälpa andra, mer än sig själv, men det var tidigare svårt för henne att bevisa. Nu börjar folk verkligen se den riktiga Sofia.

– Hon är drillad och kunnig. Lagom kunglig, fortsätter vännen. Man ska vara lite folklig samtidigt som man håller på etiketten och representerar den kungliga familjen.

 

LÄS MER: Sofia Hellqvist - se den otroliga stilresan 

 

Lite oväntat kanske är även förra SVT-chefen Eva Hamilton god vän med vår prinsessa.

– Sofia är en utomordentligt klok och mogen person, som jag tror är väl skickad att ta ett av de svåraste jobben som kan erbjudas en ung kvinna, sa Eva Hamilton till Expressen.

Nätverket breddas naturligtvis hela tiden. Men hurdan är Sofias relation med svärföräldrarna, kungaparet?

Sofia och drottningen har ju hittat en gemensam nämnare i World Childhood som ju drottningen startat. De har intresse för samma frågor och har bland annat varit på seminarium tillsammans om ensamkommande flyktingbarn.

Oktober 2016: Drottning Silvia , kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofia närvarade på invigningen av utställningen Kungliga brudklänningar 1976-2015 på slottet.Foto: OLLE SPORRONG

En frisk fläkt i kungahuset

Sofia kom in som en frisk fläkt i kungahuset och relationen mellan henne och kungaparet är mycket god. Hennes starka vilja och målmedvetenhet sägs ha imponerat på kungaparet redan från början.

En lustig detalj är att Sofia fått kungaparet att intressera sig för vegetarisk mat. Hon är pescetarian, och äter alltså fisk och skaldjur, men inte kyckling eller något annat kött. Själv har jag blivit bjuden på tofupuffar av henne vid en lunch. Numera sägs det att svärdottern påverkat sina svärföräldrar att äta vegetariskt en dag i veckan!

Augusti 2015: Prinsessan Sofia Hellqvist i Mariebergsskogen. Prinsparet besökte Barnens köksträdgård och fick en guidad rundtur i parken.Foto: SVEN LINDWALL

Många slås dessutom av likheten mellan drottningen och svärdottern. Silvia och Sofia är kopior av varandra i 30-årsåldern, de är lika långa, 165 cm, har samma drag, har mörkt hår och liknade frisyrer. Det är inte helt ovanligt att en man väljer en partner som liknar mamma

När Sofia först träffade kungaparet var hon artig och trevlig, men utan att vara tillgjord. Sofia är ingen som vill kompromissa med sina värderingar eller skäms för den hon är. 

Sen såg ju också kungaparet hur gott Sofia gjorde sin man, prins Carl Philip. Hur hon kan få honom avslappnad och lugn i jobbiga situationer, som till exempel när han ska tala offentligt. Hon har öppnat upp honom och Carl Philip mår bra i Sofias närhet helt enkelt.

Problem att bli accepterad av sociteten

Hennes största problem har nog varit att bli accepterad i de stela hovkretsarna och societeten. Denna snäva grupp överklass, framförallt kvinnorna, kan vara väldigt elaka och fördömande. Det kan vara svårt att anpassa sig till den världen, och Sofia har fått kämpa mot fördomar.

Kungafamiljen närvarar vid Svenska Akademiens högtidssammankomst i december 2012.Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

I början när Sofia blev prinsessa fnös man åt henne om hon gjorde fel eller uppträdde på ett inte tillräckligt kungligt vis. I dag finns det de som fortfarande fnyser – men förmodligen är det av avundsjuka över hennes rättframma sätt och den plattform som hon har lyckats bygga.

Prinsparet Carl Philip och Sofia kan faktiskt beskrivas som ganska vanliga människor och har själva distans till att de är kungligheter. De rör sig ganska fritt i Stockholm, äter middag på olika restauranger eller fikar med vänner.

Hon är onekligen en frisk fläkt i kungahuset, prinsessan Sofia.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.