Sofias stöd till Silvia vid Maddes långa frånvaro

Prins Carl-Philip och prinsessan Sofia bakom ny föreställning om hat- och nätmobbning.
Prinsessan Sofia har stöttat svärmor Silvia vid flera tillfällen. Bilden är från prins Gabriels dop.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Madeleine har inte deltagit vid Silvias sida i år vid arbetet med Childhood.
Foto: PONTUS HÖÖK/TT / TT NYHETSBYRÅN

Silvia och prinsessan Madeleine är båda djupt engagerade i välgörenhetsprojektet Childhood.

Men i år har drottningen fått dra det tyngsta lasset utan dottern – samtidigt har prinsessan Sofia klivit in och stöttat svärmor vid flera tillfällen.


Den här artikeln går att kommentera. När du har läst får du gärna dela med dig av dina tankar längst ner.

Som bekant jobbar drottning Silvia hårt för utsatta barn runtom i världen, med flera stiftelser och organisationer. Under pandemin har hon velat fokusera på hur barn kan drabbas, inte bara av just viruset.

– I den speciella situation vi nu befinner oss i är barn ännu mer utsatta och sårbara än vanligt. Kanske inte för själva coronasmittan men för dess konsekvenser, sa drottningen i ett uttalande i våras.

– Jag vänder mig direkt till dig som är vuxen. Jag vill be dig att se, verkligen se, alla barn som finns i din närhet.

Hennes arbete har pågått i högt tempo trots pandemin. Under året har drottningen haft 13 olika möten i arbetet med Childhood i sin kalender. Utöver det har hon haft flera möten med sin egen stiftelse Care about children, möten med barnrättsorganisationer och mycket annat.

Madeleine saknas

– Covid-19 gör att skolor och andra verksamheter varit stängda, och det leder till att barn är extra utsatta. Att jobba med och uppmärksamma dessa frågor är ett omfattande arbete som inte på något sätt går ner utan snarare ökar, har hovets informationschef Margareta Thorgren tidigare sagt.

I vanliga fall har drottningen prinsessan Madeleine vid sin sida. I stiftelsen Childhood, där drottningen är hedersordförande, är prinsessan ledamot. Hon är det enda av kungabarnen som är direkt delaktig i arbetet. Men i år har hon inte varit vid sin mammas sida.

Sofia har klivit in

I slutet av november höll prinsessan dock ett tal digitalt, vid årets Childhood-gala. Och hon har delat information om arbetet via sociala medier. Men hennes kalender för officiella uppdrag hos kungahuset är helt blank, även vad gäller digitala möten.

I stället har drottningen ofta varit den enda representanten från kungahuset. Vid några tillfällen har hon också närvarat med kungen, prinsessan Sofia eller kronprinsessan Victoria.

Så sent som den 18 november närvarade Sofia och drottningen digitalt i arbetet med Global child forum, som startades av kungaparet.

Expressen har sökt hovet om Madeleines arbete med Childhood under året.

Prinsessan Sofia har i flera år brunnit för sitt välgörenhetsprojekt Project Playground.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.