Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sofias starka känslor inför hemorten: ”Livet går vidare”

Prinsessan Sofia spenderade nio år i Älvdalsskolan: "Gjort mig till den jag är"
”Jag är stolt”, sa Sofia om kommunens satsning.Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Sofia höll ett invigningstal. ”En del av er har kanske sett mig när jag var liten och dansade eller spelade teater”, sa hon.Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Det blev ett känslosamt möte mellan Sofia och hennes mellanstadielärare Ann Nilsson.Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Prinsessan Sofia.Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Sofia klippte bandet.Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Det blev emotionellt för Sofia att vara tillbaka och möta gamla nära och kära.Foto: PELLE T NILSSON / SPA
”Jag vill motivera till att tro på det som man själv brinner passionerat för”, säger Sofia till Expressen.Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Erik och Marie Hellqvist bor i Älvdalen och var med när deras dotter invigde den nya skolan.Foto: PELLE T NILSSON / SPA
1 / 9

ÄLVDALEN. Det blev känslosamt för prinsessan Sofia när hon återvände till sin gamla hemort för att inviga Älvdalsskolan.

När eleverna sjöng ”Välkommen hem” brast prinsessan ut i tårar, och i en intervju med Expressen berättar hon om relationen till älvdalingarna och att vara tillbaka.

– Det är emotionellt, säger prinsessan Sofia.

Prinsessan Sofia, 34, gick sina nio år i grundskolan i Älvdalen. I fredags återvände hon för att inviga den nya Älvdalsskolan. 

På fredagsmorgonen gav sig Expressen ut i Älvdalen och passerade Västängsbron. Det var -8 grader, intensivt solsken, sjöröken stod över vattnet och blånande berg tronade i bakgrunden – en för spektakulär syn för att inte stanna och ta en bild. 

Precis då stannade en bil in och rutan vevade ner. Bakom ratten satt prinsessan Sofia, ensam i bilen. Hon hälsade vänligt, och det visade sig att hon har stannat till av precis samma anledning. Sofia fiskade upp sin mobiltelefon och knäppte ett foto.

– Visst är det vackert? Vi bor ju här, en bit bort, sa hon och pekade.

Men vad gör prinsessan ute och kör på morgonkvisten, har hon varit och hälsat på bekanta?

– Ja visst, sa hon med ett leende.

Sofias föräldrar stöttade

Ett par kilometer därifrån bor föräldrarna Marie, 62, och Erik Hellqvist, 70, fortfarande kvar i den gula trävillan där Sofia växte upp tillsammans med systrarna Lina, 37, och Sara, 32.

Föräldrarna var på plats i Älvdalsskolan innan prinsessan Sofias ankomst.

– Mina barn har gått här i den här skolan, alla tre. Men inte den här, utan gamla, sa Marie Hellqvist.

Hon berättade också att Sofia åkt upp lite i förväg och anlänt redan kvällen före. 

När Sofia gjorde entré i den nya huvudbyggnaden vinkade hon glatt till eleverna som samlats. Några av barnen gav blommor och fick kramar av prinsessan. 

Sofia log extra brett när hon passerade sina föräldrar Erik och Marie.

– Kul att ni är här, sa Sofia till dem med ett skratt.

Ann Nilsson, som var Sofias matte- och NO-lärare i mellanstadiet, fick en stor kram av Sofia och var uppenbart rörd när hon pratade om sin gamla elev. 

– Jag har väldigt positiva minnen av Sofia. Hon var duktig. Hon var blyg, men det tog hon igen senare och blommade ut väldigt. Hon är en fantastisk ambassadör för Älvdalen.

Emotionell resa att vara tillbaka: ”Det känns”

Sofia fick en rundvisning i skolan, som följdes av att hon höll invigningstal och fick se sång- och dansuppvisningar av elever. 

När några barn sjöng E.M.D-låten ”Välkommen hem” överväldigades prinsessan av känslor och brast ut i tårar.

Vad är det som väcker känslorna?

– Det är emotionellt, både att träffa gamla lärare som jag inte har träffat på många, många år. Det är 20 år sedan jag gick här när jag börjar räkna tillbaka. Att träffa de jag gick tillsammans med i skolan, som nu jobbar här på skolan. Det känns ju. Men det är i positiv bemärkelse. Livet går vidare, och det här kommer förhoppningsvis vara en väldigt fin plats för många.

Prinsessan Sofia har familjen och rötterna här i Älvdalen, vad betyder stället för dig?

– Älvdalen betyder väldigt mycket, det är här jag är uppvuxen. Jag har en väldigt positiv bild av uppväxten här. Det är helt fantastiskt att vara här på skolan, som egentligen är en helt annorlunda skola än den jag gick i. De har satsat något enormt utifrån att barn och unga ska känna att de har inspiration, motivation och studiero. Att det inte ska vara bara ett ställe där man studerar, utan man ska kunna bli upplyft här och växa som individ. Det tycker jag är helt fantastiskt.

Om prinsessan skulle få ge några ord till barnen här att ta med sig, vad skulle det vara?

– Jag vill motivera till att tro på det som man själv brinner passionerat för. Det kan man inte höra tillräckligt många gånger. Det är vad som har hjälpt mig genom min barndom. Tro på den du är och det du vill!

Expressens reporter Linda Johansson på plats i Älvdalen. Foto: PELLE T NILSSON / SPA

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.