Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sofias hemliga kodnamn inför bröllopet avslöjat

Carl Philip och Sofia utanför Slottskyrkan strax efter vigseln. Foto: OLLE SPORRONG

Planeringen av det kungliga bröllopet mellan Carl Philip och Sofia omgärdades av hemlighetsmakeri.

Det var så hemligt att Sofia fick ett kodnamn under den inledande processen.

– Skulle man gifta sig med en prins blev det annorlunda, säger prinsessan Sofia i "Kungliga brudklänningar" som sänds i SVT1 klockan 20.00 på söndag.

Vilket är ditt favoritpar i kungahuset?

Prinsessan Sofia växte upp i Älvdalen i Dalarna och levde en relativt vanlig uppväxt med sina två systrar.

Men så blev hon kär i en prins – som förändrade livet helt.

När hon och prins Carl Philip skulle gifta sig tvingades de anpassa sig efter de kungliga traditioner som fanns, något som Sofia själv berättar om i SVT:s "Kungliga brudklänningar" som sänds under söndagen.

– Jag hade väl egentligen tänkt mitt bröllop mycket enklare. Men skulle man gifta sig med en prins så blev det ju annorlunda, säger hon.

Programmet "Kungliga brudklänningar" sänds i SVT1 klockan 20.00 söndag den 13 maj. De har fått unika intervjuer med alla kvinnor i kungafamiljen om deras brudklänningar – och har också fått följa med bakom kulisserna och se hantverket som ligger bakom klänningarna.

”Sa att kunden hette Camilla”

Designern Ida Sjöstedt tog fram prinsessan Sofias klänning och berättar i programmet om hemlighetsmakeriet som omgärdade den kreativa processen.

– De provningar som vi hade hos oss tog vi efter arbetstid, eftersom det var viktigt att ingen annan på jobbet visste vad vi höll på med, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att vi sa att det var en väldigt viktig kund som hette Camilla som skulle ha klänningen.

 

LÄS MER: Sofias och Carl Philips hyllning till Avicii

 

Prinsessan Sofia berättar i "Kungliga brudklänningar" att hon inte hade några direkta idéer eller tankar om sin klänning innan processen började. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Prinsessan Sofia: Hade ingen vision om brudklänningen

Prinsessan Sofia berättar i "Kungliga brudklänningar" att hon inte hade några direkta idéer eller tankar om sin klänning innan processen började.

– Jag har inte riktigt haft någon vision om hur min brudklänning skulle se ut. Jag började väl med att googla runt helt enkelt, berättar hon.

En av de första som hon hittade blev den som hon senare visade upp för Ida Sjöstedt och som Sjöstedt sedan gjorde sin egen tolkning av.

– Om jag minns rätt så sa hon att om det inte hade varit just ett kungligt bröllop så hade hon gärna haft det lite bohemiskt och kanske till och med kunnat tänka sig att ha ett barfotabröllop på en strand. Det tog jag med mig i tankarna när jag skulle börja designa, säger Ida Sjöstedt i programmet.

"Kungliga brudklänningar" sänds i SVT Play söndag 13 maj klockan 02.00 och kl 20.00 i SVT1 samma kväll.

 

LÄS MER: Så inspireras Carl Philip av prinsessan Sofia