Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sofias diskreta kärleksblink – bar bröllopstiaran på festen

Här är svenska kungahusets familjeträd.
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip under tisdagens representationsmiddag.Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Vilken fest det blev! 

Kungaparet bjöd in till representationsmiddag på Kungliga slottet och tog emot gäster som Sara Sjöström och Heidi Fried. 

Och kvällen till ära bar prinsessan Sofia en alldeles speciell detalj från sitt och prins Carl Philips bröllop. 

På tisdagskvällen samlades ett stort antal gäster för att delta i kungaparets representationsmiddag på Kungliga slottet. De inbjudna var representanter från den diplomatiska kåren, riksdag, regering, myndigheter, vetenskap, idrott, näringsliv och kultur.  

Kungafamiljen hälsade gästerna välkomna i Vita Havet. Foto: Henrik Garlöv / Kungl. Hovstaterna

Simstjärnan Sarah Sjöström, förintelseöverlevaren Heidi Fried, SEB:s vd Johan Torgeby, kompositören Jacob Mühlrad, riksbibliotekarie Karin Grönvall och Årets kock-vd:n Andreas Stenberg var bara några av gästerna som kungafamiljen hälsade välkomna i salen Vita havet innan det var dags för middag i Karl XI:s Galleri. 

Bordet var utsmyckat med krysantemum, eklöv, bär och blommande eukalyptus och porslinet för kvällen var en gåva från riksdag och regering till kungen på hans 50-årsdag 1996. Servisen, från Hackman-Rörstrand Gustafsberg, är designad av Karin Björquist, skriver hovet på sin hemsida. 

Sara Sjöström med kärleken Johan de Jong Skierus. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
SEB:s vd Johan Torgeby med fru Louise Torgeby.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Andreas Stenberg och Jessica Stenberg.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kompositör Jacob Mühlrad och fröken Filippa Fuxe.Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Höstig meny 

Kungen hade första vice talman Åsa Lindestam till bordet och drottningen statsrådet Tomas Eneroth. Kronprinsessan fördes till bordet av Ryska federationens ambassadör Victor Ivanovitj Tatarintsev och prins Daniel förde Rwandas ambassadör Christine Nkulikiyinka till bordet. Prins Carl Philip hade Nederländernas ambassadör Goverdina Christina Coppoolse till bordet och prinsessan Sofia Algeriets ambassadör Ahcène Kerma. 

Kvällens meny bestod av fyra, höstbetonade rätter. Först fick gästerna njuta av en krämig pumpasoppa som följdes av ångkokt slätvarsfilé med risotto. Till huvudrätt serverades stekt vildandsbröst med spetskål och inlagd lök. Middagen avrundades med cheese cake. 

Kronprinsessan bar en klänning från Escada.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Christina och Thord Magnuson. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bar bröllopstiara 

Både kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofia bar lite extra speciella tiaror under kvällen. 

I Victorias fall handlade det om ett briljantdiadem med knappar som har suttit på Karl XIV Johans rock, skriver Svensk Dam. Kungafamiljen har två såna här diadem i sin ägo – och det andra bars under kvällen av prinsessan Christina. 

Kronprinsessan bar det tillsammans med en beigegrå klänning från tyska designern Escada, vilket bloggen The Royals and I först uppmärksammade. 

Prinsessan Sofia bar sin bröllopstiara. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Här bär hon tiaran under giftermålet med prins Carl Philip 2015. Foto: OLLE SPORRONG

Prinsessan Sofias tiara var kanske ännu lite mer speciell, i alla fall emotionellt. Hon bar nämligen tiaran som hon hade på sitt och prins Carl Philips bröllop 2015. Den matchade hon med en smaragdgrön klänning från By Malina. 

– Det är en bröllopsgåva från kungen och drottningen till prinsessan Sofia. Det är en tiara som man kan kombinera på många olika sätt, vilket prinsessan är väldigt förtjust i, säger hovets informationschef Margaretha Thorgren. 

Prinsparet verkade ha en lyckad kväll. De skrev själva på sitt gemensamma Instagramkonto om tillställningen: 

”Spännande samtal och intressanta möten på gårdagens representationsmiddag på Kungliga slottet. Speciellt trevligt att återse de personer som vi träffat vid resor, besök och möten i vårt arbete!”

https://www.instagram.com/p/B4z0Wd6Hvzg/?utm_source=ig_web_copy_link

Kvällen meny

Krämig pumpasoppa med stekt och picklad pumpa, 

rostade pumpakärnor och svart tryffel

*

Ångkokt slätvarsfilé med risotto, 

säsongens svamp och champagnesmörsås

*

Stekt vildandsbröst med honungsrostad spetskål, 

inlagd lök, friterad svartkål och svartvinbärsgräddsås

*

Cheese cake med citronbavaroise 

och vinbärssorbet smaksatt med yuzo

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.