Sofias blixtändring i diademet från Silvia

Prinsessan Sofias diadem är en bröllopsgåva från kungen och drottningen.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Prinsessan Sofia i samtal med Nobelpristagaren i kemi.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES PELLE T NILSSON

Det ser ut som två olika diadem – men prinsessan Sofia bar faktiskt samma två dagar i rad.

Diademet är en bröllopsgåva från kung Carl Gustaf och drottning Silvia som på ett skickligt sätt har monterats om mellan festerna.

– Det är tillverkat på ett sådant sätt att det lätt ska kunna gå att variera, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Det är fullt upp för kungligheterna i dagarna. I söndags var det Nobelprisutdelning med efterföljande bankett i Blå hallen – och på måndagskvällen bjöd kungen alla Nobelpristagare på middag på Slottet.

Givetvis gällde frack och balklänning på varje tillställning och de kvinnliga kungligheterna bar diadem och tiaror.


LÄS ÄVEN: Getingbetyg: De strålade mest på kungens fest 


Men prinsessan Sofia – den nyaste vuxna medlemmen i vårt kungahus – bar inte något diadem med historia som funnits i ätten Bernadottes ägo under lång tid. I stället valde hon att bära ett privat diadem som hon fick i bröllopsgåva av kung Carl Gustaf och drottning Silvia.

Svensk Damtidning har tidigare skrivit att diademet från början var ett halsband som drottningen lät göra om till ett diadem hos en utvald juvelerare i Thailand. Tanken var hela tiden att ge det till Sofia i bröllopsgåva.

Sofias diadem var omgjort

Men när Sofia gjorde entré på Nobelprisutdelningen i söndags var det många som studsade till: Diademet var omgjort. I stället för nio stora, gröna, smaragder satt det pärlor på diademet.

SÖNDAG. Prinsessan Sofia bar diademet med pärlor i stället för gröna smaragder.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES

Prinsessan Sofia hade låtit ändra i bröllopsdiademet som hon fick av drottning Silvia. Diademet är utformat på ett sådant sätt att det ska vara möjligt, berättar Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

– Det är en gåva från kungaparet och diademet har tillverkats på ett sådant sätt att det lätt ska kunna gå att variera i utseende och färg.

Ett dygn senare dök prinsessan Sofia upp på Slottet för kungens middag – och då var diademet återställt till sitt "rätta jag" med smaragderna fästa på diademet.

Diademet återställt till originalutförandet.
Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Inte första gången diademet görs om

Det är inte första gången som Sofia gör om diademet. Vid en representationsmiddag i höstas var stenarna helt enkelt borta från diademet.

Prinsessan Sofias diadem omgjort tidigare i år – utan några stenar.
Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Drottning Silvia själv bar på Nobelbanketten Drottning Sofias diadem och är en favorit som Silvia ofta bär vid Nobelfester.


LÄS ÄVEN: Klart: Så firar Victoria sin födelsedag 


Kronprinsessan Victoria bar Prinsessan Sibyllas akvamarindiadem, medan prinsessan Madeleine valde Ametistgarnityret med tillhörande diadem.


https://www.instagram.com/p/BcpdiXmD9Z8/?taken-by=expressenkungligt

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.