Sofias beslut: Ställde in lyxiga banketten

Under onsdagen hölls Sametingets öppnande av den åttonde mandatperioden i Lycksele.
Prinsessan Sofia missade banketten eftersom prins Julian var sjuk.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Banketten
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES/ROBERT EKLUND ROBERT EKLUND
Victoria, Daniel och Carl Philip.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES/ROBERT EKLUND ROBERT EKLUND
Drottning Silvia och kungen tillsammans med tyska presidenten och hans fru.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Sofia var med under dagen, då den tyska förbundspresidenten inledde på tisdagen ett tre dagar statsbesök i Sverige.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

För första gången på två år hölls det en bankett på kungliga Slottet.

Men när kungafamiljen skulle dra sitt strå till stacken och ställa till med fest under det tyska statsbesöket, sågs prinsessan Sofia inte till.

I stället var hon hemma och vabbade.

– Yngsta prinsen Julian är förkyld helt enkelt, med anledning av det och hans ringa ålder valde prinsessan att stanna hemma och ta hand om honom och barnen, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Tysklands förbundspresident Frank-Walter Steinmeier, 65, och hans fru Elke Büdenbender, 59 fick ett furstligt mottagande med kortege och högvakt uppställda utanför Slottet under tisdagen.

Därefter väntade lunch med kungaparet, kronprinsessparet och prinsparet.

Sedan besökte det tyska presidentparet bland annat tyska kyrkan i gamla stan, innan det vankades middag på Slottet.

Samtidigt som svärföräldrarna, svägerskan kronprinsessan, svågern prins Daniel och maken prins Carl Philip hade svidat om till festutstyrsel och stod redo för att bjuda den tyska förbundspresidenten på middag, sågs prinsessan Sofia inte till.

Hovet: Skolstarten och förkylningar ställde till det

Och det gjorde hon inte heller när det vankades festsupé lite senare.

Menyn under kvällen bestod av fyra rätter med tydlig Sverigekoppling, och inleddes med Crème Ninon med kalixlöjrom och svartvinbärsbladsolja, följt av Stekt mälargös och signalkräftor kokta med krondill, kummin, fänkål och öl med smörad kräftsås.

Därefter vankades det kött och då bjöds det på skånsk dragonfärserad vaktel med kantareller, majscrème, sherry- och grönpepparsås innan det matmässiga rundades av med hösthallon kryddade med älgört och pistaschsorbet.

I stället för festmåltiden, berättar hovets informationschef Margareta Thorgren, att prinsessan ägnade kvällen åt vård av sjukt barn.

– Vid den här tiden på året när skolor och förskolor drar i gång är det mycket förkylningar, och det var anledningen till att prinsessan inte var med på kvällen under banketten, säger hon.

– Yngsta prinsen Julian är förkyld helt enkelt, med anledning av det och hans ringa ålder valde prinsessan att stanna hemma och ta hand om honom och barnen, säger hon.

Varning för sötchock: Prins Carl Philips hejarklack

Småprinsarna spexade och log i kameran

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.