Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sofias beslut om Gabriel – reser med storebror

Prinsessan Sofia tog en gruppbild med spelarna efter en träningslandskamp i fotboll mellan Sverige och Sydafrika.Foto: TORBJÖRN SELANDER / BILDBYRÅN
Carl Philip och Sofia är på resa till Sydafrika. En del av resan är privat, men några officiella åtaganden väntar också.Foto: TORBJÖRN SELANDER / BILDBYRÅN

I fredags lyfte prins Carl Philip och prinsessan Sofia med ett flygplan till Sydafrika.

Prins Alexander har varit där förr – men nu är det första gången som knappt fem månader gamla prins Gabriel får se mammas och pappas favoritdestination.

Och det blir en lång resa med plats för både jobb och avkoppling.

Såväl kungaparet som kronprinsessfamiljen reste utomlands i mellandagarna – och fick omkring två veckors avkoppling och avskildhet innan de återvände till Sverige för arbete.

Men prins Carl Philip och prinsessan Sofia valde att suga på karamellen en liten stund. De planerade in en långresa i slutet av januari i stället.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip i Kapstaden.Foto: TORBJÖRN SELANDER / BILDBYRÅN

I fredags satte sig familjen på ett plan till Sydafrika, det land som Carl Philip och Sofia har som sin favoritdestination när det kommer till semester.

Förra året tog de dit prins Alexander för första gången. Men sedan prins Gabriel föddes i augusti har föräldrarna väntat på rätt tillfälle att visa honom sitt älskade Sydafrika – och nu blev det dags.

En av Gabriels första utlandsresor

Resan till Sydafrika, som med flyg tar över tio timmar, är lång och en av prins Gabriels första utomlands.

Prinsessan Sofia äger en lägenhet i centrala Kapstaden vilket förstås underlättar beslutet att ofta återvända dit.

Under söndagen syntes Carl Philip och Sofia se svenska landslagets träningsmatch mot Sydafrika på plats i Kapstaden.

Sofia och Carl Philip träffade spelarna efter matchen.Foto: TORBJÖRN SELANDER / BILDBYRÅN

Prinsfamiljen blir borta i ungefär tre veckor. Nästa offentliga åtagande för paret, enligt hovets kalender, är den 15 februari när prins Carl Philip närvarar vid Rally Sweden i Värmland.

Prinsessan Sofia kommer att jobba

Men det är inte bara avkoppling som väntar under familjens resa. Prinsessan Sofia är hedersordförande i Project Playground som har verksamhet i Sydafrika, något som hon kommer att ägna sig åt under delar av resan.

– Prinsessan Sofia har ju ett engagemang i Project Playground så det kommer även vara arbete kring den organisation, har Margareta Thorgren, informationschef vid hovet, berättat för Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.