Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sofias besked förvirrar – går med prins Daniel

Publicerad

Snart vankas det festligheter i kungafamiljen – när våra sportstjärnor hyllas på Idrottsgalan.

Vanligtvis går prins Carl Philip och prinsessan Sofia, men i år får de oväntat sällskap av ingen mindre än prins Daniel.

Idrottsgalan har blivit något av en tradition i kungafamiljen. Sedan 2010 har prins Carl Philip gått på galan i stort sett varje år och medverkat när våra svenska sportstjärnor hyllas vid en festklädd galamiddag.

Prinsessan Sofia har också, sedan hon blev en del av kungafamiljen, närvarat.

Men förra året lämnade prinsparet återbud och gick inte på galan. Orsaken var att de befann sig på en privat resa till Sydafrika – en plats som ligger de båda mycket varmt om hjärtat.

I stället ersattes paret av prins Daniel som då delade ut priset "Årets peppare", ett pris som hans och kronprinsessan Victorias organisation Generation Pep ligger bakom.

 

LÄS ÄVEN: Därför kommer inte Sofia till lunchen med kungen

 

Prinsessan Sofia.Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

Arrangörerna hoppades på prins Carl Philip

Arrangörerna bakom Idrottsgalan var glada över att få dit Daniel, men uttryckte också ett mått av besvikelse:

– Vi hoppas på nästa år i stället, att prins Carl Philip och hela familjen kan komma då, sa Linda Hirschfeld, pressansvarig för galan, förra året.

Och nu har deras förväntningar infriats med råge. Inte nog med att prinsparet kommer – Carl Philip och Sofia tar också med sig prins Daniel till galan som sker på måndag.

Kronprinsessan Victoria är upptagen med andra åtaganden.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kronprinsessan kommer inte på Idrottsgalan

Ett besked som var mycket oväntat. Vanligtvis brukar den kungliga etiketten vara relativt strikt kring att paren håller ihop. Att gå i en trio är inte särskilt vanligt när det är så festliga tillställningar som en galamiddag.

I det här fallet är dock kronprinsessan Victoria upptagen med andra åtaganden. Hon är på säkerhetskonferensen Folk och försvar i Sälen.

 

LÄS ÄVEN: Victorias kvällsbesök på skolor – letar åt Estelle 

 

Men Daniel fick uppenbarligen mersmak efter förra årets medverkan och har valt att närvara i år igen.

Också denna gång kommer Daniel att dela ut "Årets peppare". Priset går till Årets en person, organisation eller ett initiativ som på ett inkluderande och tillgängligt sätt lyckats få barn och unga i Sverige att röra på sig.

Men även om en kunglig trio är trevligt förvirrar beskedet. Se Expressen TV:s "Kungafamiljen" i spelaren ovan där beslutet diskuteras.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.