Prinsparet behöver göra om i planeringen av dopet. Foto: SVEN LINDWALLPrinsparet behöver göra om i planeringen av dopet. Foto: SVEN LINDWALL
Prinsparet behöver göra om i planeringen av dopet. Foto: SVEN LINDWALL
Prinsessan Sofia. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLABPrinsessan Sofia. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Prinsessan Sofia. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Sofia och Carl Philip tvingas ändra i dopet

Publicerad

Nyligen kom beskedet att ärkebiskopen – mot all tradition – inte kommer att döpa prins Gabriel.

Nu tvingas Carl Philip och Sofia göra ytterligare förändringar i dopet som de arrangerar.

– Det är årstiden som gör att det blir så, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Prins Gabriels dop kommer att skilja sig väsentligt mot tidigare kungliga dop – som alla har följt samma tradition.

För det första kommer ärkebiskop Antje Jackelén inte att döpa Gabriel. Det är första gången i modern kunglig historia som en ärkebiskop inte döper en prins eller prinsessa.

Beslutet beror på att Jackelén är bortrest på tjänsteresa.

Men nu kommer ytterligare ett besked om hur hovet har förändrat i Gabriels dop mot tidigare kunglig tradition.

På alla tidigare dop har kungafamiljen, när de gått ut ur kyrkan, gått längs kungens privata bilväg för att gå in till en mottagning inne på Drottningholms slott.

Allmänhet och medier brukar stå uppställda längs kungens privata bilväg, där gästerna sedan brukar promenera. Det är ett minne blott på prins Gabriels dop.Foto: SVEN LINDWALL

Det har varit en lång promenad när de kungliga – och övriga gäster – visat upp sig för allmänheten som ofta samlas för att få titta på dopfestligheterna.

"Det kommer att bli en annan väg"

Men nu meddelar hovet att den promenaden inte kommer att bli av på det sätt vi tidigare känt till.

– På tidigare dop så har ju föräldraparet, med barnet, gått ut och gått runt Slottskyrkan och sedan in till mottagningen. Den här gången kommer det att bli en annan väg. Det blir en kortare, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

I stället för att gå runt Slottskyrkan kommer kungligheterna och övriga gäster ta en mycket kortare väg.Foto: OLLE SPORRONG

Det innebär färre möjligheter för allmänhet att titta på de kungliga och deras gäster.

– Många ur allmänheten, men också medierna, är ju intresserade av att titta om de inte själva har möjlighet att vara inne i kyrkan. Dock så sänds ju dopet i SVT, precis som de har gjort med alla tidigare dop.

 

LÄS ÄVEN: Så avslöjades prinsessan Sofias och prins Carl Philips hemliga resa

 

Orsaken till den kortare promenadvägen är enkel. Carl Philips och Sofias dop äger rum den 1 december – på vintern. Tidigare dop i modern tid har ägt rum på sommaren eller hösten. Nu blir det för kallt med en lång promenad.

– Det är årstiden som gör att det blir så den här gången, säger Margareta Thorgren.

Här ser man hur vägen ändras.

Hovet: "Mycket kulturhistoria i ett kungligt dop"

Det finns dock en risk att vädret blir så pass dåligt att promenaden inte går att genomföra enligt den nya planeringen.

– Om vädret är för ruskigt så finns det en planering för det. Men planen är att gästerna ska gå den här promenaden till mottagningen, även om den blir något kortare.

Hovet räknar med stort intresse från allmänhet och medier i samband med dopet.

– Det är mycket kulturhistoria i ett kungligt dop och det är vi förstås glada över att kunna förmedla till allmänheten. Till exempel har vi nu en dopsajt på kungahuset.se där besökarna kan läsa om de många traditioner som finns runt ett kungligt dop som går långt tillbaka i historien.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.