Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sofias löfte till barnen efter kungens beslut

Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia berättar i SVT om hur barnen måste få möjlighet att göra misstag för att lära sig. ”En av de främsta sakerna mina föräldrar gjorde var att släppa mig, låta mig utforska livet på mitt sätt”.
Prinsparet intervjuades i SVT Morgonstudion.
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia talade om hur de ser på sönerna prins Alexander och prins Gabriels framtid, och ett liv utan kungliga titlar.
Kung Carl Gustaf meddelade tidigare i år att fem av hans barnbarn inte längre ska tituleras kungliga högheter.
Foto: KARIN WESSLéN / TT / TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Sofia och prins Daniel.
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN

Prins Carl Philip och prinsessan Sofias söner, prins Alexander och prins Gabriel, har en framtid utan kungliga titlar.

Sönernas kungliga status nedgraderas – men enligt prinsparet är det precis en sådan kravlöshet de vill ge sina barn.

– Jag kommer att ge den friheten till våra barn. Jag vet att du är med på den, säger Sofia, riktad mot Carl Philip, i en intervju med SVT Morgonstudion.

Det har knappt gått en månad sedan kung Carl Gustaf, 73, kungjorde att fem av hans barnbarn inte längre ska tituleras kungliga högheter, och varken ha offentliga uppdrag eller apanage.

Nu berättar prins Carl Philip, 40, och prinsessan Sofia, 34, om hur de ser på kungens beslut och hur det påverkar prins Alexander, 3, och prins Gabriel, 2.

Trots att den nya ordningen innebär en nedgradering i kunglig status, så menar prins Carl Philip att det är positivt för sönernas framtid.

– Det här kommer att ge dem större valmöjligheter i sitt liv, de kan välja utbildning eller jobb. Det här är något vi haft en diskussion väldigt länge om i familjen, så klart. Alla medlemmar i familjen blir ju påverkade på ett eller annat sätt, säger han i en intervju med SVT Morgonstudion.

Prinsen menar att hans egen uppväxt inte har varit oproblematisk. Även fast det inte fanns sociala medier och näthat på den tiden, så upplevde han ändå svårigheter – och ord som sårade. Enligt Carl Philip har han i första hand sökt stöd av systrarna Victoria, 42, och Madeleine, 37.

– Jag vänder mig till min familj. Till mina systrar eftersom vi sitter i samma sits, som syskon ofta gör. Kompisar är också ett enormt bollplank, att bara kunna ta upp frågan och reflektera kring det hjälper. Och att försöka att ha bra förebilder, säger han i programmet.

Sofias önskan: ”Vill ge barnen frihet”

Prinsessan Sofia är född och uppvuxen i Älvdalen, hon har jobbat som modell, yogalärare och varit med i en dokusåpa. När hon blev prinsens nya flickvän för tio år sedan så var hon redan en offentlig person, och hennes bakgrund väckte reaktioner.

Sofia berättar i SVT Morgonstudion att en av de främsta sakerna hennes föräldrar gjorde var att låta henne utforska livet på sitt sätt. Enligt prinsessan är det en förälders viktigaste uppgift. 

– Jag tänker mycket på att det vill jag ge till våra barn också. Nu är våra barn så små och jag är fortfarande i det här att ”Gud, hur ska man låta sina barn få begå alla de här misstagen?”. Men jag vet av egen erfarenhet att det är det absolut viktigaste du kan göra. Jag kommer att ge den friheten till våra barn också. Jag vet att du är med på den, säger Sofia – och riktar sig mot sin make.

Kommer finnas ett fortsatt tryck

Prins Alexander och prins Gabriel, liksom prinsessan Madeleines barn Leonore, Nicolas och Adrienne är fortsatt medlemmar av Den kungliga familjen, och kommer även fortsatt att bära de titlar de tilldelats av kungen.  

Deras titlar kommer dock inte att föras vidare till deras framtida partners och barn.

Dessutom väntas prinsessan Madeleine och prinsparet Carl Philip och Sofia få färre officiella uppdrag i takt med att kronprinsessan Victoria representerar Sverige allt mer och därmed prioriteras. 

Prinsessan Sofia vidkänner i intervjun med SVT att sönernas liv fortfarande kommer att vara av intresse för allmänheten, och att de kommer att förbereda dem på ett liv i offentligheten – med eller utan titlar. Sofia menar att det kommer vara ett viktigt arbete för dem som föräldrar att få barnen att vara trygga i sig själva.

Kungens beslut om prinsbarnen:

Kung Carl Gustaf har beslutat att prinsessan Madeleines och prins Carl Philips barn inte längre ska tillhöra kungahuset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.