Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sofia kom inte på Noppes begravning

Prinsessan Sofia hade planerat att komma till begravningen, men dök inte upp.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Carl Philip kom i stället med kungen och drottning Silvia.Foto: SVEN LINDWALL

Begravningsgudstjänsten för kungavännen Carl Adam "Noppe" Lewenhaupt hölls på fredagen.

Bland gästerna fanns barndomsvännen kungen, drottning Silvia och prins Carl Philip.

Prinsessan Sofia dök dock inte upp trots att det var planerat.

Carl Adam "Noppe" Lewenhaupt, 69, var en av kungens närmaste vänner. Tillsammans med bland andra krögaren Erik Lallerstedt, 70 och Anders "Aje" Philipson, 74, var han och Noppe delar av den så kallade "gubbtolvan", utpekad som kungens innersta krets. "Gubbtolvan" höll till i en sluten lokal på "Noppes" medlemsklubb på Östermalm, kallad just Noppes.

Kungen hade medlemsnummer 1.

Men vänskapen gick längre tillbaka än så. "Noppe" var kungens vän sen barnsben och bland annat ska kungen ha lärt sig cykla på familjen Lewenhaupts familjegods – Gäddeholms herrgård – utanför Västerås.

Drottning Silvia kom till begravningen.Foto: SVEN LINDWALL

– Det är självklart en tragisk händelse som har hänt. Det är något som vi beklagar. Det är en av mina äldsta vänner och vi har haft väldigt trevligt och roligt tillsammans, sa kungen efter beskedet att "Noppe" hittats död den 1 mars i år.

– Han var en riktig spjuver i ordets rätta bemärkelse. Vi har haft många goda skratt tillsammans. Jag vill sända en tanke till hans hustru och alla som har stått honom nära.

Prinsessan Sofia dök inte upp

fredagen hölls begravningsgudstjänsten för "Noppe" i Hedvig Eleonora kyrka på Östermalm i Stockholm. Bland gästerna fanns kungen och drottning Silvia. Även prins Carl Philip – som var stamgäst på "Noppes" krog Noppes – skulle medverka med hustrun prinsessan Sofia.

Men när kungligheterna anlände var prinsessan Sofia inte med. Kungen, drottningen och Carl Philip anlände alla i samma bil, men utan prinsessan Sofia.

– Det är inte alltid paren gör saker och ting gemensamt. Utan i det här fallet hade prins Carl Philip möjlighet att vara med på begravningen, och är med tillsammans med kungen och drottningen, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef.

Väntar barn

Margareta Thorgren fortsätter:

– Kungafamiljen med respektive gör inte allting gemensamt. Det finns möjlighet att man kan göra saker på egen hand.

Mer ingående varför prinsessan inte kom är oklart. Det som däremot står klart är att prinsessan Sofia väntar sitt andra barn med prinsen. Den 23 mars gick prinsparet ut med att de väntar sitt andra barn – efter prins Alexanders födelse våren 2016 – senare i år. Senare samma dag medverkade prinsparet vid en representationsmiddag på slottet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.