Prinsessan Sofia hade planerat att komma till begravningen, men dök inte upp. Foto: Fredrik Sandberg/TTPrinsessan Sofia hade planerat att komma till begravningen, men dök inte upp. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Prinsessan Sofia hade planerat att komma till begravningen, men dök inte upp. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Carl Philip kom i stället med kungen och drottning Silvia. Foto: SVEN LINDWALLCarl Philip kom i stället med kungen och drottning Silvia. Foto: SVEN LINDWALL
Carl Philip kom i stället med kungen och drottning Silvia. Foto: SVEN LINDWALL

Sofia kom inte på Noppes begravning

Publicerad

Begravningsgudstjänsten för kungavännen Carl Adam "Noppe" Lewenhaupt hölls på fredagen.

Bland gästerna fanns barndomsvännen kungen, drottning Silvia och prins Carl Philip.

Prinsessan Sofia dök dock inte upp trots att det var planerat.

Carl Adam "Noppe" Lewenhaupt, 69, var en av kungens närmaste vänner. Tillsammans med bland andra krögaren Erik Lallerstedt, 70 och Anders "Aje" Philipson, 74, var han och Noppe delar av den så kallade "gubbtolvan", utpekad som kungens innersta krets. "Gubbtolvan" höll till i en sluten lokal på "Noppes" medlemsklubb på Östermalm, kallad just Noppes.

Kungen hade medlemsnummer 1.

Men vänskapen gick längre tillbaka än så. "Noppe" var kungens vän sen barnsben och bland annat ska kungen ha lärt sig cykla på familjen Lewenhaupts familjegods – Gäddeholms herrgård – utanför Västerås.

Drottning Silvia kom till begravningen.Foto: SVEN LINDWALL

– Det är självklart en tragisk händelse som har hänt. Det är något som vi beklagar. Det är en av mina äldsta vänner och vi har haft väldigt trevligt och roligt tillsammans, sa kungen efter beskedet att "Noppe" hittats död den 1 mars i år.

– Han var en riktig spjuver i ordets rätta bemärkelse. Vi har haft många goda skratt tillsammans. Jag vill sända en tanke till hans hustru och alla som har stått honom nära.

Prinsessan Sofia dök inte upp

fredagen hölls begravningsgudstjänsten för "Noppe" i Hedvig Eleonora kyrka på Östermalm i Stockholm. Bland gästerna fanns kungen och drottning Silvia. Även prins Carl Philip – som var stamgäst på "Noppes" krog Noppes – skulle medverka med hustrun prinsessan Sofia.

Men när kungligheterna anlände var prinsessan Sofia inte med. Kungen, drottningen och Carl Philip anlände alla i samma bil, men utan prinsessan Sofia.

– Det är inte alltid paren gör saker och ting gemensamt. Utan i det här fallet hade prins Carl Philip möjlighet att vara med på begravningen, och är med tillsammans med kungen och drottningen, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef.

Väntar barn

Margareta Thorgren fortsätter:

– Kungafamiljen med respektive gör inte allting gemensamt. Det finns möjlighet att man kan göra saker på egen hand.

Mer ingående varför prinsessan inte kom är oklart. Det som däremot står klart är att prinsessan Sofia väntar sitt andra barn med prinsen. Den 23 mars gick prinsparet ut med att de väntar sitt andra barn – efter prins Alexanders födelse våren 2016 – senare i år. Senare samma dag medverkade prinsparet vid en representationsmiddag på slottet.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.