Prinsessan Sofia bar älvdalsdräkt. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENPrinsessan Sofia bar älvdalsdräkt. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Prinsessan Sofia bar älvdalsdräkt. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Älvdalens kommunalråd Peter Egardt. Foto: Älvdalens kommunÄlvdalens kommunalråd Peter Egardt. Foto: Älvdalens kommun
Älvdalens kommunalråd Peter Egardt.  Foto: Älvdalens kommun
Hela familjen framför kyrkan efter dopet. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅNHela familjen framför kyrkan efter dopet. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hela familjen framför kyrkan efter dopet. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sofia hyllas för kläderna på sonens dop: "Modigt"

Publicerad

Prinsessan Sofia gick emot konventionerna och bar en älvdalsdräkt under prins Gabriels dop. 

Klädvalet föll i god jord hos kommunen. 

– Prinsessan Sofia och prins Carl Philip är fantastiska ambassadörer för Älvdalens kommun, säger Älvdalens kommunalråd Peter Egardt. 

Prinsessan har även hyllats i internationella medier. 

Under fredagen döptes prins Gabriel i Drottningholms kyrka i Stockholm. 

Dopet präglades av tårar och bus där prins Alexander roade Sveriges statsminister Stefan Löfven och Estelle spexade när hon skulle hälla upp vattnet. 

Dopet tog plats inne i Drottningholms slottskyrka.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Prinsessan Sofia skapade själv egna rubriker när hon anlände till kyrkan iklädd en älvdalsdräkt.


LÄS MER: Estelles oro för kusinen prins Gabriel under dopet

Prinsessan Sofia hyllas för älvdalsdräkten

I SVT berättade kommentatorerna att dräkten var handsydd av släktingar till Sofia – och hennes klädval hyllades unisont. 

Klädvalet uppmärksammades även i internationella medier. W Magazine skriver att prinsessan ser ut att vara tagen "direkt från en saga", medan People skriver att dräkten var "helt fantastisk". 

Prinsessan Sofia bodde tidigare i Älvdalen.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Prinsessan hyllas också av Älvdalens kommun – där prinsessan Sofia bodde under sin barndom efter att ha flyttat från Täby. 

Kommunalrådets Peter Egardt säger att han blev "positivt överraskad" av klädvalet. 

– Jag har hört att hon hade dräkt på sig och bara fått positiva kommentarer för att hon hade den på sig. Men jag hade ingen aning att hon skulle ha den på sig, säger han och fortsätter: 

– Det är roligt när Älvdalens kommun uppmärksammas på ett positivt sätt. Prinsessan Sofia och prins Carl Philip är fantastiskt goda ambassadörer för Älvdalens kommun.


LÄS MER: Prinsessan Madeleine lämnade Leonore och Nicolas hemma – för Sofias skull

Prinsessan Sofia gick emot konventionerna

Älvdalsdräkten används ofta i högtidliga sammanhang, men trots att det var ett dop gick det emot konventionerna. 

– Jag tycker det var ett mycket bra val. Och ett modigt val att utmana konventionerna som jag har förstått att det skulle kunna uppfattas som. Det lilla jag har hört från vänner och medarbetare på kommunen sa att det nog hade kunnat uppfattas som att lite grann utmana konventionerna. 

Även prins Gabriels faster, prinsessan Madeleine, var på plats under dopet.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Peter Egardt berättar att det i nuläget inte finns några planer på att träffa prinsessan, prinsen och den lille prinsen, utan att slumpen får avgöra. 

Kommer du ta upp detta med prinsessan när du träffar henne igen?

– Det kommer jag absolut göra. Jag kommer säga att det var ett mycket bra val. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.