Sofia Hellqvist hyllas för sitt klänningval

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sofia hyllas för sitt klänningsval.
"Folk blir rörda för att hon ser så oskyldig ut", säger modeexperten Jean-Pierre Barda.
Foto: Tommy Pedersen
"Det var inte så oväntat att Sofia valde en svensk designer", säger Expressens modeexpert Emma Danielsson.
Foto: Niklas Dahlskog

Sofia Hellqvists bröllopsklänning rörde besökarna till tårar.

Efter sagobröllopet hyllas prinsessan stort för valet av den svenska designern och sin enkelhet.

– Folk blir rörda för att hon ser så oskyldig ut, säger modeexperten Jean-Pierre Barda.

Svenskt!

Och naturligt.

Sofia Hellqvist strålade när hon gick nedför altargången med fadern Erik Hellqvist och visade upp brudklänningen för första gången. Svenska designerm Ida Sjöstedt hade fått uppdraget att designa brudens bröllopsklänning.

"Inte så oväntat"

– Det var inte så oväntat att Sofia valde en svensk designer. Att det dessutom blev en ung kvinna är ännu roligare. För Ida Sjöstedt är det naturligtvis en stor ära att få skapa Sofias brudklänning. Det kommer dessutom att innebära mycket nationell och internationell press så det är ett stort lyft för den redan blomstrande karriären, säger Expressens modeexpert Emma Danielsson.

När bröllopsgästerna i slottskyrkan fick se Sofia i bröllopsklänningen för första gången föll flera i tårar.

Jean-Pierre Barda menar att man lyft fram Sofia Hellqvists personlighet, och att det väcker känslor hos bröllopsgästerna.

Sofias naturlighet

I stället för strama frisyrer och tunga släp har man tagit vara på Sofias naturlighet.

– Hon känner sig inte utklädd! Hon ser väldigt bekväm ut. Och hon är enkelt sminkad. Hon ser ut som sig själv. Folk blir rörda för att hon ser söt och oskyldig ut. Det är ett högt betyg. Det är lätt att en så tung klänning, med ett så långt släp, får fel tyngdpunkt och då känns det obehagligt, säger han.

Enkelheten, passformen och trendkänsligheten är ledord.

Jean-Pierre Barda tycker att man balanserat upp lyxen väl. Avsaknaden av stora smycken höjer känslan av elegans.

"Inte billig"

– Den är säkerligen inte billig. Men en bröllopsklänning måste inte se dyr ut. Om den ser dyr ut kan det bli fel. Det kan vara negativt, säger han.

På sociala medier strömmar hyllningarna in. Under bröllopet skrevs tusentals tweets om Madeleines klänning.

"Började böla när Sofia kom in i kyrkan", skrev artisten Zara Larsson.

Jean-Pierre Barda går så långt att han tycker att Sofia Hellqvist fullkomligt brädar prinsessans Madeleines bröllopsklänning.

– För Madeleine fanns det lite att mer att önska med passformen. Hon hade också spets på toppen, men den satt inte hundra. Den rörde på sig och flyttades runt. Det blir bakläxa för Valentino. Sedan är det ett plus att använda en inhemsk designer, säger han.

"Mer sexigt"

Designern Ida Sjöstedt sa så här om klänningen på bröllopsdagen.

– Över lag kan man se att många brudar väljer klänningar som sitter åt över rumpan och bysten. Trenden just nu går mot något mer sexigt än tidigare, sa Ida Sjöstedt till Dagens Nyheter i går.

Knuten

Jean-Pierre: Oklanderligt! Om en uppsättning stramar syns det direkt. Det känns obehagligt. Men Sofia ser oberörd ut. Det är ett gott betyg!

Emma: Vi har sett Sofia bära den här typen av stora låga knutar tidigare, bland annat på Nobelfesten. Det gör att stilen blir väldigt proper och det passar en sån här dag.

Håret

Jean-Pierre: Det här gillar jag. Man har tagit hänsyn till hennes vardagsfrisyr, som ju är en mittbena. Det gör att hon inte känner sig utklädd.

Emma: Att Sofia valde uppsatt i stället för utsläppt var inte oväntat. Hennes stora vackra lockar är fantastiska men till ett sånt här tillfälle gör det sig bäst med en vacker uppsättning.

Buketten

Jean-Pierre: Buketten plockar upp årets trend bland bröllopsgästerna, med skira och lätta färger. Hon har valt bort blommor i håret och bär bara brudbuketten. Det är fint.

Emma: Vilka vackra färger! Både Victoria och Madeleine valde vita buketter så det är roligt att vi får se lite färg. Det är fint att buketten inte är så stram, det passar stilen på klänningen.

Sminket

Jean-Pierre: Sminket är perfekt på henne. Det ser supernaturligt ut, men ändå inte underarbetat. Just en naturell makeup är det svåraste. Det är en balansgång - och här har man lyckats.

Emma: Makeupen är klassiskt neutral med lätt rosiga kinder. Inget oväntat med andra ord. Till sitt mörka hår kommer hon undan med de väl markerade ögonbrynen.

Smycken

Jean-Pierre: Man har spelat ner smyckena, med nätta örhängen. Det är fint och sött. Det matchar hennes person och tar inte överhand.

Emma: Få saker är så vackert som ett bart dekolletage. De droppformade örhängena är i mindre modell och ger precis lagom dos bling.

Slöjan & Släpet

Jean-Pierre: Det är viktigt att man kan se avslappnad ut. Och det gör Sofia. Den är ju ganska lång, och därför tung. Men den är nätt. Och den är inte heller prålig.

Emma: Hon har inte valt det maffigaste släpet men vackert är det. Den skira slöjan i tyll och handbroderad spets är ett perfekt komplement till klänningen som även den är gjord i handbroderad spets.

Spetsen

Jean-Pierre: Det är fin spets, skir och vacker. En spets riskerar lätt att se billig ut. Men den här är tidslöst klassiskt och ser elegant ut. Den är inte alls prålig.

Emma: Gott om spetsapplikationer på både klänning och slöja ger en extra romantisk känsla. Det är fint att spetsen är genombruten upptill, det lättar upp intrycket att man kan skymta lite hud.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.