Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sofia gick sin egen väg – så styrde hon sonens dop

Familjen utanför kyrkan.Foto: / Anna-Karin Nilsson
Mamma och son tillsammans med faster Madeleine.Foto: SVT
Prinsessan Sofia går sin egen väg.Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

DROTTNINGHOLM. Kungliga traditioner i all ära – men det här dopet var präglat av Sofias vilja.

Redan när hon gjorde entré in i kyrkan chockade hon oss alla och det gick ett sus mellan bänkarna.

När sångerskan Lena Willemark från Sofias hembygd avslutade dopet verkade Sofia vara nära tårar.

Redan när prinsessan Sofia klev in i Drottningholms slottskyrka märktes det att det här inte kommer att bli något vanligt kungligt dop.

Hon gjorde entré i en handsydd folkdräkt som var skapad av Sofias släktingar i Dalarna. Det har aldrig någonsin hänt att en kunglig förälder döper sitt barn i landskapsdräkt. Än mindre en handsydd av släktingar... Det gick ett sus genom bänkraderna och viskades flitigt när vi som satt i kyrkan såg vad hon hade på sig.

Familjen samlad för fotografering.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Prins Gabriel inledde gudstjänsten med att gråta när han bars in i kyrkan av Sofia och Carl Philip.

Men sedan höll han sig för det mesta lugn – med några undantag. När före detta ärkebiskopen Anders Wejryd tog över Gabriel från Sofias famn skrek han högt och grät ljudligt. Jag satt rakt framför kusinen Estelle som då tog sig för pannan och viskade något till pappa Daniel som skrattade...

 

LÄS MER: Kusinernas bus inne i kyrkan

 

Estelle bidrog för övrigt mycket under dopet och hade ett tydligt uppdrag från Carl Philip och Sofia: Hälla upp dopvattnet i dopfunten.

– Allt? frågade lilla Estelle försynt när hon hade påbörjat upphällningen.

Traditionerna besvärade inte Sofia

Då fnissade hela kyrkan och biskop Johan Dalman likaså. "Ja, allt!", utbrast han.

Under dopets gång märktes det hur mycket Sofia präglat ceremonin. Ett kungligt dop omgärdas av många strikta traditioner. Kungen ska dela ut Serafimeorden, någon fadder ska läsa en bön och dessutom är allting mycket mer uppstyrt – med världens blickar riktade mot kyrkan – än ett dop som de flesta av oss närvarar vid.

Detta är traditioner som kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine i högre grad hållit fast vid. Deras dop har i all väsentlighet varit väldigt formella och enligt formulär 1A. De är ju infödda kungligheter, och Victoria är dessutom näst i tronföljden, och har därför högre krav på sig.

Men de traditionerna besvärade inte Sofia. Hon – en vanlig tjej från Älvdalen – höll kvar i dem till viss del, men valde att lägga till flera inslag under dopet som verkligen var fullständigt unika under ett kungligt dop. 

 

LÄS MER: De klädde sig bäst på dopet

 

Mot slutet av dopet klev Lena Willemark, sångare från Sofias hembygd Älvdalen, upp och sjöng ett specialkomponerat stäv – en kortare visa – åt prins Gabriel. Texten var speciellt skriven för just prins Gabriel och framförd på älvdalsmål. Liksom kläderna ett tydligt sätt för Sofia att hylla sin hembygd.

Sydafrikansk melodi – hyllning till Sofias speciella plats

Sedan övergick musiken i en sydafrikansk folkmelodi – "Think of me" som översatts. Även det var ett tydligt val som prinsessan Sofia drivit igenom. Sydafrika ligger henne varmt om hjärtat och är ett fokusområde för hennes välgörenhetsorganisations Project Playgrounds verksamhet.

Bland gästerna fanns både släkt, vänner och politiker.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

När Lena Willemark sjöng detta upp i kyrkan så såg alla – framför allt Sofia – mycket rörda ut. Det såg nästan ut som att Sofia var nära tårarna. Det var helt unikt och ingenting som någon hade väntat sig på ett kungligt dop.

 

 

LÄS MER: Idylliskt vinterdop på Drottningholm 

 

Men så påminner man sig om att det här var Carl Philip och Sofia som döpte sin lille son. Och då blir det ganska givet att de skulle påverka dopet på det här viset. De är ett par som till stor del lever precis som vilka som helst och som nu säkerligen ser fram emot ett lugnt fredagsmys hemma i soffan – ombytta från dopkläder till mjukisbyxor.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.