Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungens känslosamma hyllning till drottningen

Kungen höll sitt årliga jultal på juldagen.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Drottningens 75-årsdag firades stort i veckan.Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU

I årets jultal pratade kungen både om den utdragna regeringsbildningsprocessen och sommarens skogsbränder – och hyllade drottningens insatser för barn och demenssjuka.

– Det kändes både viktigt och positivt att kunna uppmärksamma dessa insatser i samband med drottningens födelsedag, sa kungen i sitt tal.

Kungens inledde årets jultal med att prata om traditioner.

– En del är ensamma av eget val eller av annan orsak. Andra firar inte jul, men gläds kanske ändå av den särskilda stämning som präglar julhelgerna.

Del av jultalet ägnades åt sommarens skogsbränder. Kungen riktade ett särskilt tack till alla de som gjorde insatser under det stora släckningsarbetet.

– Jag tänker givetvis på alla de som ställer upp i svåra krislägen.

Manade till tålamod

Kungen uppmärksammade att det i år är 100 år sedan första världskrigets slut – samt 100 år sedan de avgörande stegen togs mot allmän rösträtt och införandet av den svenska demokratin.

Han manade även till lugn och tålamod med anledning av den utdragna regeringsbildningsprocessen.

– Kanske kan vi bli lite otåliga. Men så fungerar vår demokrati, viktiga frågor måste få ta sin tid. Och trots att det finns skillnader i åsikter och inriktningar vill jag understryka hur mycket som trots allt förenar oss i Sverige.

Hyllade drottningen

I slutet av talet hyllades drottning Silvia, som fyllde 75 år den 23 december.

– För bara ett par dagar sedan firade vi drottningens 75-årsdag. Genom åren har drottningen arbetat envist och målmedvetet för att förbättra villkoren för utsatta barn och unga, men också för människor med demenssjukdom. Det kändes både viktigt och positivt att kunna uppmärksamma dessa insatser i samband med drottningens födelsedag.

Kungen passade även på att tacka människor som arbetar med barn och unga.

– Personer som har gjort skillnad när de visat mod, omtanke och handlingskraft. Alla de som engagerar sig för att ge unga tillgång till en god utbildning och god gemenskap.

 

KUNGENS JULTAL

Detta innehöll kungens jultal 2018:

En uppmaning till tålamod rörande den pågående regeringsbildningsprocessen

Tack till personer som arbetar med barns och ungas utbildning, samt till alla de som deltog i släckningsarbetet under sommarens skogsbränder

 

Ett uppmärksammande av den allmänna rösträttens hundraårsdag, samt av hundraårsjubileet för första världskrigets slut


En hyllning till drottning Silvia, för hennes mångåriga arbete för unga och demenssjuka

 

BAKGRUND

Kungen höll sitt första jultal i radio 1972, då som kronprins. Kungens jultal har sedan 1973 varit en återkommande tradition i Sveriges Radio. 2007 började kungens jultal även sändas i Sveriges Television.

 

Förra årets jultal präglades av terrordådet på Drottninggatan, där fem personer miste livet, och metoorörelsen, som fick stort genomslag under hösten 2017.

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.