Småbusige Olle ska bli pappa till en prins

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Eva och Olle Westling vid Victoria och Daniels lysning den 30 maj.
Foto: Patrik Österberg

OCKELBO. Året var 1957 och längst fram till vänster på bilden sitter en tolvårig grabb som så småningom skulle bli pappa till en kunglig prins. 

Just det, Olle Westling, 65. 

Sonen Daniels svärfar, kung Carl Gustaf, föddes i en helt annan värld - på Haga slott med barnsköterska och betjänter. 

Det var i Acktjära som Olle Westlings liv präglades - ett liv som Daniel älskar, men som han håller på att lämna.

Det här är historien om Olle Westling som tillsammans med sin fru Ewa, som har jobbat på Postgirot i Gävle, har fostrat en dotter och en son som på lördag blir Hans kunglig höghet prins Daniel, hertig av Västergötland.

 Om Olle Westling, som liten grabb, skulle ha fantiserat om en sådan saga när han gick i Granbo skola skulle han förmodligen ha blivit utskrattad.

 Det var ordning och reda i klassen. Eleverna på bilden gick i 5-6:an och ingen vågade sticka upp mot magister Evert Alftner.

 - Om han var på dåligt humör kunde han dela ut en örfil, sager en gammal skolkamrat.

Fick Olle också smaka på hans örfilar?

 - Det var nog ingen av oss som i nte fick en örfil...


Olle Westling växte upp med tre syskon. Först kom Erik, sedan Anna-Britta, Olle och så lillebror Nisse.

 Mamma Frida och pappa Anders - Daniels farmor och farfar - levde ett strävsamt liv. Mamma tog hand om hushållet i det röda huset och pappa jobbade i skogen på vintrarna och på järnvägen om somrarna.

 Det var ett tryggt liv som också har präglat Olle Westling under hans uppväxt och vuxna liv.

 - Släkten håller ihop och träffas regelbundet. Och varje år brukar de ha släktträff i byn, säger en kvinna som känner Olle Westling.


Ibland får byborna syn på en sportig tjej och en lika sportig kille som kommer joggande på byvägen - Victoria och Daniel.

 - Om man inte visste att det var en prinsessa skulle man kunna tro att det var vilken kvinna som helst, sager en bybo.

 En annan berättar:

 - Från början, under den första tiden som hon var här med Daniel, då hade hon aldrig några livvakter med sig. Men nu har hon det alltid, och de joggar också.

 Ingen i byn bryr sig eller stirrar på Victoria och Daniel.

 - Vi skyddar dem, säger en bybo.

Och vill det sig riktigt illa kan det gå som för två journalister en midsommarnatt. De körde runt i byn och blev så småningom ivägkörda av ett gäng som spelade brännboll.

 - Det var inte långt ifrån att journalisterna hade fått sig en smäll. Men så var en del av brännbollsspelarna också på fyllan, säger en bybo.


Acktjära är en viktig plats för släkten Westling. Här har Olle och Ewa Westling ett torp - med en timrad stuga som ska vara avsedd för Daniel och Victoria.

 En kompis från skolåren berättar om Olle Westling:

 - Han var som ungar är mest. Utmärkte sig väl inte åt något håll. Lagom småbusig som alla ungar i den åldern.

 Pojkarna i byn hade aktiva intressen:

 - Det var inte så mycket att göra. Vi fick roa oss själva med fotboll på söndagarna och att åka skidor på vintern.

 Efter folkskolan började Olle Westling att arbeta på Löfs livsmedel i Bollnäs som bud och expedit. Sedan blev det något år på Tuppz bil som lagerbud innan han kom till Bollnäs järnhandel.

 Den ägdes då av Birger Engelbrektsson. I butiken fanns hans son Lars, som senare tog över butiken. Då Olle Westling arbetade som butiksbiträde var Lars Engelbrektsson fortfarande på golvet.

 - Han jobbade som säljare. Det var en äkta järnhandel, som hade allting. Verktyg, småmaskiner, cyklar, säger Lars Engelbrektsson, i dag 71 år.

 Han minns att Olle Westling var speciellt duktig på att sälja en vara:

 - Mopeder. Zündapp. Det var mopedernas Rolls Royce på den tiden.

 Innan Olle Westling lämnade butiken hade han lämnat ett tydligt avtryck hos familjen Engelbrektsson och personalen på Bollnäs järnhandel.

 - Det var en mycket trevlig kille. Pigg och alert. Det var lite kvicksilver i honom, säger Lars Engelbrektsson.

 1960-talets säljarkarriär fortsatte på Bil och Buss i Bollnäs. Där arbetade Olle Westling tillsammans med Stig Gatby, senare försäljnings-chef.

 - Jag var med och anställde Olle faktiskt. Han ringde mig och jag gick upp och talade med våran vd, säger Stig Gatby.

 - Han var en otroligt trevlig kille. Pigg, glad och riktigt trivsam. 


1960-talet var bubblans storhetstid. Både Stig Gatby och Olle Westling fick sälja den populära bilen till kunder i Hälsingland. Men även begagnade bilar skulle säljas för att det skulle bli någon provision i slutet av månaden.

 - Han var en så öppen, fin kille så han hade lätt med folk, säger Stig Gatby.

 Men säljarkarriären avbröts tillfälligt då Olle Westling anmälde sig som frivillig för tjänstgöring hos Förenta nationerna. Sverige hade bataljon i Gaza, och Olle Westling var där 1965 till 1966.

 - Soldaterna ägnade sig åt patrullering och vakthållning vid gränsen mot Israel. Sedan var det bevakning även nere i Sharm el Sheikh. Där bevakades båttrafiken, säger Rolf Ohlsson, som tjänstgjorde under samma period.

 Han höll en fotokurs där nummer 5283 Westling från första kompaniet var deltagare.

 - Det var rent allmänt om hur man ska exponera och vad man ska tänka på.

Sven Erik Nyström, arbetskamrat på Bollnäs järnhandel, ger sin bild av varför Olle Westling åkte:

 - Han ville ut och prova på och se hur det såg ut i världen. När han kom tillbaka var han nästan gråtfärdig av allt det elände som han hade sett.


Nyström har bara bra minnen av Olle Westling - men begriper fortfarande inte varför han slutade med bilaffärerna.

 - Jag tyckte att det var konstigt att Olle Westling slutade med bilaffärer. Hade han fortsatt där hade han gått enormt långt i branschen. Han var suverän på att sälja bilar, säger Sven Erik Nyström.

 - Det var en mycket, mycket trevlig person att jobba med, berättar han.

 Efter säljarjobben läste Olle Westling på folkhögskola och socialhögskolan. Samtidigt gifte han sig med Ewa och fick de två barnen Anna och Daniel. Sedan startade den kommunala karriären inom socialtjänsten. Några år senare, 1977, träffade han en person som blev hans bästa vän - Svante W Nordh, tidigare kommundirektör i Sandviken.


Svante W Nordh berättar för Expressen att han och Olle Westling delar ett intresse som tagit dem på gemensamma resor till flera länder, bland annat Finland och Frankrike.

 - Andra världskriget. Vi gör våra resor, framför allt i nordiska grannländer och övriga Europa. Vi har varit vid Salla och vid Nordkalotten. Vi tittar på saker och ting. Det är en mycket bra man, en glad människa, säger Svante W Nordh, som även arbetat med Olle Westling under flera år.

 Annika Stadin, förtroendevald i Kommunals sektion i Sandviken, har suttit mittemot Olle Westling under många MBL-förhandlingar. Hon tycker att det alltid fungerade bra, trots att de två flera gånger gick ur rummet utan att vara överens.

- Han var aldrig långtjurig, aldrig någon gång. Hade man delade meningar då man gick så var det bortglömt nästa gång, säger Annika Stadin.

 Hon berättar att Olle Westling heller inte var främmande för att gå ut på golvet bland undersköterskor och vårdbiträden på äldreboendena i Sandviken. Trots att han själv var hög förvaltningschef.

 - Han har varit ute och jobbat när personal och vi har krävt att någon ska komma för att det varit jobbigt och slitigt. Då har han gjort det. Jajamänsan, säger Annika Stadin.

 Det skedde bland annat då det var dåligt med folk och klagomål hos de som arbetade i hemtjänsten i Lillvik.

 - Vi framförde det till Olle och han sa att "jag går väl ut och testar lite grann i äldreomsorgen". Det var inget mer med det. Så han var med tjejerna ett helt arbetspass, säger Annika Stadin.

Hon var med Olle Westling till ett äldreboende i Bollnäs vid ett tillfälle, och imponerades då över hur han närmade sig de gamla som bodde där.

 - Han är helt underbar med gamla människor, det är han. Jag tror att han har en speciell känsla just för äldre.


Social talang - och ett driv som fört honom från budpojke till kommunal toppchef. Där syns ursprunget till de egenskaper som Victoria uppskattar hos Daniel, och som även prisats av drottning Silvia.

 - Han har varit aktiv i sina år och byggt upp sin verksamhet, sa drottningen om svärsonen till TV4:s Lasse Bengtsson.

 Men i och med lördagens bröllop förändras livet ännu mer för Olle och Ewa Westling. Då är de föräldrar till en prins. En prins som en dag ska stå vid sidan av drottningen av Sverige. Men Mats Danielsson, etikettexpert, är inte oroad för hur Olle Westling ska klara av den nya situationen.

 - Han kommer att få de råd som han behöver av hovet. Daniels föräldrar får all de hjälp de behöver, säger Mats Danielsson inför bröllopet.

 Han bedömer också att Olle Westling kommer att få tänka på sitt uppförande då han rör sig bland allmänheten, på bensinstationen eller i snabbköpet.

 - Daniels föräldrar får nu tänka på vad de gör och vad de säger. Jag förmodar att de även kommer att bli inbjudna till officiella tillställningar. De får vänja sig vid alla de här bitarna. En dag blir Victoria drottning. Då blir det ännu mer.


Hur kommer det då att gå för Olle Westling när han ska föra sig bland eminenser och högheter i den adliga världen då? Alldeles utmärkt, om man ska lyssna på den före detta motparten vid förhandlingsbordet i Sandviken.

 - Det kommer att gå helt suveränt. Han är så social och ödmjuk. Jag har aldrig sett någon vresighet hos Olle. De står med båda fötterna på jorden, både han och hans fru, säger Annika Stadin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.