Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skrytbygget centrum för en lång maktkamp

Nobelcenter ska byggas på Blasieholmen. Foto: Pressbild
Redan i början av 1900-talet, ett decennium efter Alfred Nobels död, började diskussionerna om en byggnad tillägnad honom. Foto: / OKÄND

Debatten har varit het kring Nobelcenter sedan beslutet att bygga det på Blasieholmen klubbades tidigare i år.

I centrum befinner sig flera inflytelserika personer på varsina sidor i frågan om den enorma byggnaden.

Persson, Wallenberg, Bernadotte – alla har en åsikt om Nobelcenter.

Frågan om en byggnad tillägnad den världsberömde svenska vetenskapsmannen Alfred Nobel är inte på något sätt ny.

Redan i början av 1900-talet, ett drygt decennium efter Nobels egen död, började arkitekten Ferdinand Boberg att rita på en byggnad som kom att kallas "Nobelpalatset".

Även då gick diskussionerna varma kring var byggnaden skulle ligga, men till slut valde man gamla Ladugårdsberget på Östermalm, där Nobelparken ligger i dag.

Boberg såg sin ritning som otroligt djärv, och få personer kunde ifrågasätta det. I stället kom kritiken att handla om att den planerade byggnaden var alltför internationell och saknade koppling till Sverige. Till slut landade Nobelstiftelsen i att förslaget inte var ekonomiskt hållbart.

Donerar 800 miljoner

När en byggnad i Nobels namn åter är aktuell är kostnaden för Nobelcenter inte den huvudsakliga knäckfrågan. Den beräknade kostnaden för byggnationen ligger enligt budgeten på 1,2 miljarder kronor, en kostnad som till stor del täcks av privata donationer.

Nobelstiftelsen har nämligen mottagit donationer från både Familjen Erling-Perssons Stiftelse och Knut & Alice Wallenbergs Stiftelse. Sammanlagt rör det sig om 800 miljoner kronor, två tredjedelar av den totala förväntade kostnaden.

– Genom Nobel Center kommer Stockholm att kunna erbjuda en plattform som ger unikt goda möjligheter att locka framstående forskare och skapa vetenskapliga aktiviteter på högsta internationella nivå, sade Peter Wallenberg, stiftelsens ordförande, i ett pressmeddelande när donationen presenterades.

Men trots att rör sig om privata pengar har kritik riktats mot finansieringen.

En av de starkast kritiska rösterna tillhör direktör Björn Tarras Wahlberg. Tillsammans med organisationen "Bevara Blasieholmen" menar han att stiftelsernas syften frångås i samband med finansieringen.

– H&M-familjens och Knut & Alice Wallenbergs stiftelser bidrar generöst med sammanlagt 800 miljoner kronor till husbygget. Frågan som uppstår är om för forskning skattebefriade pengar kan användas till husbygge? skrev han i SvD i mars tidigare i år.

Hotar med stämning

Andra personer har mer direkta kopplingar till Blasieholmen, och vill därför inte se någon ny byggnad där. Finansmannen Fredrik Lundberg äger en fastighet på Hovslagargatan, vars sjöutsikt kommer att påverkas att Nobelcenter.

Enligt Fastighetstidningen har han tidigare hotat att begära skadestånd på närmare en kvarts miljard om Nobelcenter byggs, eftersom Lundbergs fastighet då skulle minska i värde.

Och så valde då även kungen att kommentera Nobelcenter under onsdagen. I en intervju med DN sade Nobelcenter måste ligga just där.

– Att huset har blivit så stort och kommit lite grann på fel plats är synd, säger han till tidningen.

Persson och Wallenberg på ena sidan. Bernadotte och Lundberg på den andra. En offentlig maktkamp som den kring Nobelcenter är av sällan skådat slag.

"Saknar en ingående analys"

I skuggan av jättarnas meningsskiljaktigheter har även kritik mot Nobelcenter kommit från flera myndigheter.

I täten står Statens fastighetsverk, som i sitt överklagande bland annat menar att upplevelsen av Nationalmuseum och Slottet skulle påverkas negativt.

"Detaljplanen och utformningen av Nobel Center kommer att avvika markant från kringliggande bebyggelse vad avser volym, placering, material och utformning... Planarbetet saknar en ingående analys..."

Från politiskt håll har man dock vidhållit att motståndet var förväntat, och att tidsplanen kommer att hålla.

Men Roger Mogert (S), stadsbyggnads– och kulturborgarråd i Stockholm, menar att Statens fastighetsverk borde förstå centrets värde.

– Nobelcenter är ett starkt och bra projekt som tillför viktiga värden, inte minst för alla de skolklasser som kommer att kunna ta del av den pedagogiska verksamhet som planeras i centret. Det är tråkigt att Statens fastighetsverk inte inser att stadens utveckling också skulle gynna deras och Nationalmuseums behov, säger han till Sveriges Radio.

 

Expressen har sökt Björn Tarras Wahlberg samt Peter Wallenberg för kommentarer.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!