NICKAR ÅT DIKTATURENS MAN. När Victoria och kungen skred ner för altargången nickade de åt bröllopsgästerna däribland Eritreas representant Yonas Mannu Bairu. Trots att Eritrea fortfarande håller svenske journalisten Dawit Isaak fängslad får han komma på vigseln. Foto: Thomas Mattsson
NICKAR ÅT DIKTATURENS MAN. När Victoria och kungen skred ner för altargången nickade de åt bröllopsgästerna – däribland Eritreas representant Yonas Mannu Bairu. Trots att Eritrea fortfarande håller svenske journalisten Dawit Isaak fängslad får han komma på vigseln. Foto: Thomas Mattsson

Skammens gäst

Publicerad
Uppdaterad
Storkyrkan i går:
Kronprinsessan Victoria och kungen på väg fram mot Daniel Westling.
Vår statschef nickar åt bröllopsgästerna - och bland dem står diktaturen Eritreas man i Sverige.
Han satt på plats 488 på bänk 74, Yonas Mannu Bairu som är chargé d'affaires för Eritrea. Inbjuden av det svenska utrikesdepartementet till vigseln i går.
Nog var det märkligt: i Eritrea sitter en svensk medborgare, Dawit Isaak, fängslad utan rättegång sedan 2001 för att han skrivit om demokrati i en tidning.
Och här, på ett svenskt kungabröllop, sitter diktaturens man mitt framför de svenska publicister som engagerat sig för Dawit Isaaks frigivning.
Bara några meter ifrån Yonas Mannu Bairu satt ju bland andra Jan Helin, Aftonbladet, Lena K Samuelsson, Svenska Dagbladet, Gunilla Herlitz, Dagens Nyheter, och inte långt bort också Peter Englund, Svenska Akademiens ständige sekreterare.
Alla har vi engagerat oss för det fria ordet och för Dawit Isaak; alla har - nästan bokstavligt - stångat huvudet mot dörren på Eritreas ambassad på Lidingö.
Men nu öppnade det officiella Sverige självaste storkyrkoporten för Yonas Mannu Bairu.

Daniel Westling, då "Herr", minuterna senare "Prins", passerade oväntat nog bara centimeter framför oss på sin väg mot altaret. Alla chefredaktörer drog då raskt in benen.
Daniel såg, förlåt det slitna uttrycket från alla tv-program om kärleksparet, mycket trygg ut och lika oberörd av allvaret föreföll Yonas Mannu Bairu vara. Han, representant för en regim som torterar och dödar sina politiska motståndare, fick ju vara med och fira med kungligheter och regeringschefer.
Där gick inte bara Sveriges statschef, kungen, och kronprinsessan, Victoria, förbi den eritreanske toppdiplomaten.
Också utrikesministern, Carl Bildt, passerade och Yonas Mannu Bairu stod artigt upp. Om ändå han var lika korrekt när det gäller mänskliga rättigheter.

Det var varmt inne i Storkyrkan, så om ni hörde dova dunsar under tv-sändningen var det nog Ramlösa-flaskorna som rasade i golvet. Det stod dock inte Ramlösa på dem utan "GRATTIS", och det får man nog säga också till Yonas Mannu Bairu.
Han började festligheterna med ett besök på Järva krog utanför Stockholm och fortsatte till Stadshuset, där många gäster samlades, kontrollerades och sedan bussades till Storkyrkan.
I kyrkan minglade vi först runt. Det talades om fotoförbud, men det fick vi faktiskt ingen information om - hundratals gäster tog fram digitalkameror och mobiltelefoner och plåtade sig själva och andra. Till och med kungligheterna tog bilder!

Det var faktiskt ganska gemytligt: ministrar och näringslivstoppar och alla andra gick runt och småpratade, sedan började bröllopet och för den i Sverige så kritiserade eritreanska diktaturen var det förstås bra reklam att få visa upp sig i detta fina sällskap.
Men jag tyckte det var stötande att se Yonas Mannu Bairu sitta på plats 488 på bänk 74 i Storkyrkan, Gamla stan, Stockholm.
Vad Dawit Isaaks hustru Sofia och tre barn, som väntar på honom i en förortslägenhet utanför Göteborg, tyckte kan man ju bara tänka sig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.