Sista samtalet: ”Jag bad honom hålla ut”

Maud Angelica höll känslomässigt tal på Ari Behns begravning.
Ari Behn tog sitt liv på juldagen.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Ari Behn och vännen Per Heimly.
Foto: CHRISTIANSEN/TOMM W. / OKÄND

Ari Behn, konstnär och före detta medlem i den norska kungafamiljen, tog sitt liv på juldagen. 

Så sent som på julafton så talade han i telefon med vännen Per Heimly. 

– Jag var tydlig med att han skulle hålla ut, att allt skulle bli bättre, säger Heimly till NRK. 

Den 25 december kom beskedet från managern Geir Håkonsund: Ari Behn, författare, konstnär och prinsessan Märtha Louises exmake, var död, 47 år gammal. 

– Det är med sorg i hjärtat som vi, de allra närmaste anhöriga till Ari Behn, meddelar att han har tagit sitt liv. Vi ber om respekt för vårt privatliv den kommande tiden, sa Håkonsund i ett uttalande till NRK.  

Vännen om Ari Behn

Behn var öppen med att han led av återkommande depressionsbesvär. I samband med skilsmässan från prinsessan Märtha Louise 2016 blev han inlagd på sjukhus med en panikångestattack. 

Vännen Per Heimly hade kontakt med Behn på julafton, alltså dagen före han valde att avsluta sitt liv. Detta berättar Heimly om i NRK:s minnesprogram om Behn.

– Jag pratade med honom på julafton och var tydlig med att han skulle hålla ut, att allt skulle bli bättre. Man måste bara ta sig genom smärtan, man måste hålla ut, säger Heimly i programmet. 

– Man måste vända bort fokuset från sig själv och ut mot världen, men det var väldigt tungt och omöjligt för Ari att se någon annan utväg. 

”Var efter uppbrottet med Märtha”

Behn begravdes i fredags. Hans 16-åriga dotter Maud Angelica Behn höll ett känslomässigt tal – i vilket hon riktade en vädjan till alla som lider av depression.

– Pappa kände att han inte hade någon utväg. Men där tror jag att han hade fel. Det finns alltid en utväg. Jag vill säga till alla som lider av mental ohälsa, att det alltid finns en utväg. Det finns folk där ute som kan hjälpa. Alla förtjänar kärlek. Jag ber av hela mitt hjärta: be om hjälp, sa hon.  

Heimly beskriver sig själv som en ”blodsbroder” till Behn. Han såg hur vännens mentala hälsa först vacklade och sedan plötsligt befann sig i fritt fall.

– Jag ser ju på väldigt många av bilderna jag har, att efter uppbrottet med Märtha, kom förtvivlan och den mörka blicken. Det är väldigt svårt att vända det tankesättet. Det blev tyngre och tyngre för honom, så det var en glidande övergång, egentligen, säger Heimly. 

Ari Behns sista tid i livet

Norska författaren och konstnären tog sitt liv.

HAR DU SJÄLVMORDSTANKAR? HIT KAN DU VÄNDA DIG

Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig.

Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång.

Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar.

Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Bris: 116 111, bris.se.

Bris vuxentelefon: 077-150 50 50.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Mind: chatt på mind.se

Minds stödtelefon Självmordslinjen: 90101

Minds föräldratelefon: 020-85 20 00.

Röda korset: redcross.se.

Jourhavande kompis: Chattjour finns på jourhavandekompis.se

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.

Källa: mind.se och www.spesistockholm.se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.