Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Silvias sorgfyllda år – sju närstående har dött

Det har varit ett mörkt år för drottning Silvia och den svenska kungafamiljen. På ett år har sju nära vänner och familjemedlemmar till kungafamiljen dött. Bild från begravningen av Niclas Silfverschiöld, prinsessan Desirées make, i Erska kyrka tidigare i år.Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sju familjemedlemmar och nära vänner till kungafamiljen har dött – på bara ett år.

I helgen beger sig kronprinsessan Victoria ut till gravplatsen och tänder gravljus, medan drottning Silvia i stillhet minns ute på Drottningholms slott.

Det har varit ett smärtsamt år för vår kungafamilj.

Den här helgen glimmar gravmarschaller på alla landets kyrkogårdar.

Inomhus tänder vi också ljus för våra anhöriga och vänner som inte finns bland oss längre.

Så gör man även på Drottningholms slott. Drottning Silvia tänder ljus i mörkret och minns släktingar och vänner som gått bort.

Vår drottning är en mycket känslig person och blir starkt berörd när någon som står henne nära dör. Ibland med tårar, ibland med ord. 

När etikettexperten Magdalena Ribbing tragiskt gick bort för några veckor sedan valde drottningen att länge prata om saknaden efter henne för Expressens Anne-Sofie Näslund. Då var Silvia och Magdalena inte ens privata vänner.

Hon bara är en sådan känslosam och äkta person, vår drottning.

För några veckor sedan gick folkvettsexperten Magdalena Ribbing tragiskt bort efter en fallolycka.Foto: PATRIK ÖSTERBERG / ALL OVER PRESS PATRIK ÖSTERBERG PATRIK ÖSTERBERG /

Bara kungahuset har nyckel

På den Kungliga begravningsplatsen på Haga tänds också allhelgonalyktorna. Inte för att kungaparet besöker gravplatsen i Hagaparken så värst ofta. Men kronprinsessan Victoria, som månar om traditioner, bor betydligt närmare och ser till att gravljusen tänds. 

Kungliga begravningsplatsen ligger på den lilla ön Karlsborg i Brunnsviken och tillhör Haga slottspark. Det var prins Carl (Oscar II:s son) som var initiativtagare och såg till att den lilla udden grävdes fri så att en ö bildades.  Vid entrén finns en grind och en liten bro, och högst upp på gravkullen står ett kors som den kände arkitekten Ferdinand Boberg ritat. 

 

LÄS MER: Silvias sorg efter Magdalena Ribbing

 

Det är bara medlemmar ur svenska kungahuset som har nyckel till begravningsplatsen. Men sommartid – på torsdagseftermiddagar – är den faktiskt öppen för allmänheten. I samband med kungliga begravningar brukar den också hållas öppen, så att allmänheten kan se på kransar och buketter.

Kungliga begravningsplatsen på Haga utanför Stockholm.Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Ville inte bli begraven inomhus

Familjegraven invigdes redan 1922 då Gustaf VI Adolfs första fru och nuvarande kungens farmor, kronprinsessan Margareta, gravsattes där. Hon var oerhört trädgårdsintresserad och hade uttryckt att hon absolut inte ville begravas inomhus i någon kyrka. 

Så hennes urna fick stå och vänta i två år i Storkyrkan innan den kom i jord på den nya kungliga begravningsplatsen. 

Sen dess har i princip alla medlemmar av svenska kungahus gravsatts här. Bland undantagen märks Gustaf V och drottning Victoria, för övrigt de sista som fick plats i Riddarholmskyrkan, som får liknas vid Sveriges Pantheon.

 

LÄS MER: Silvia på plats i Thailand för att hedra döde kungen

 

Här på ön ligger kung Gustaf VI Adolf och drottning Louise, här ligger kungens föräldrar Gustaf Adolf och Sibylla, prins Bertil och Lilian och Sigvard och Carl Johan Bernadotte. Den sista som gravsattes här var Gunilla Bernadotte, hustru till greve Carl Johan.

Just nu vilar totalt 14 kungligheter här.

Båda kungens föräldrar, Carl Gustaf och Sibylla, är begravda på den kungliga begravningsplatsen på ön Karlsborg i Brunnsviken.Foto: SCANPIX HISTORICAL / SCANPIX HISTORICAL SCANPIX SWEDEN

Ett mörkt år för kungaparet

Allhelgonahelgen är en tid att minnas. Och det har varit ett ganska mörkt och dystert år för kungaparet, trots glada nyheter som nytillskott på barnbarnsfronten.

Så många familjemedlemmar och nära vänner har gått bort 2017.

I släkten handlar det om prinsessan Désirées man Niclas Silfverschiöld som dog i april.  Danska prinsessan Benediktes man, prins Richard, gick bort i mars. Även om släktbanden var relativt avlägsna for kungaparet naturligtvis på hans begravning.

– De var ju nära släkt. Det fanns familjeband och kungaparet känner sorg och är ledsna, kommenterade hovets informationschef Margareta Thorgren. 

 

LÄS MER: Silvia och Madeleine tog ett sista farväl av prinsen

 

Och nu i höstas begravdes Oscis Bernadottes sambo Margot. Till begravningen i Hedvig Eleonora kyrka kom inte kungaparet, utan valde att enbart hedra henne med blommor.

Bland vännerna som försvunnit 2017 finns som bekant också kungens nära vän och förtrogne, Carl Adam ”Noppe Lewenhaupt. Hans dramatiska död kom som en chock tidigare i år och kungen var märkbart gripen efter nyheten om Noppes drunkningsolycka.

Drottning Silvia vid kungavännen Carl Adam "Noppe" Lewenhaupts begravning.Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Tänder ljus – och minns

Gode vännen Ulf Dinkelspiel lämnade också jordelivet i januari efter en lång kamp mot cancer. Vännen Tore G Bergengren gick bort i augusti. Kungaparet stod honom och hans fru Marianne nära och det var nästan tradition att hälsa på det gästfria paret i Schweiz varje år. 

Men det hårdaste slaget var när före detta statsfrun och överhovmästarinnan Alice Trolle Wachtmeister dog i somras. Hon var visserligen sjuk och till åren kommen, men sorgen blir lika påtaglig ändå.

Alice stod kungafamiljen oerhört nära och på hennes begravning i Trolle Ljungby kyrka i somras kunde varken drottningen eller kronprinsessan Victoria hålla tårarna borta – utan grät öppet.

Sju släktingar och nära vänner, klart att det är tungt att förlora så många avhållna inom loppet av bara ett år.

Men kungaparet gör precis som vi andra. Tänder ljus, stannar upp en stund och försöker minnas.

Kungen och drottningen vid begravningen av Alice Trolle-Wachtmeister.Foto: SVEN LINDWALL

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.