Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Silvias uppmaning till prinsessan Madeleine

Silvia besökte i måndags FN-högkvarteret tillsammans med prinsessan Madeleine.
Foto: Anders Ahlgren
Drottning Silvia och prinsessan Madeleine i New York.
Foto: PONTUS HÖÖK / TT NYHETSBYRÅN
Magdalena Ribbing dog till följd av en fallolycka i sitt trapphus förra tisdagen.
Foto: TOMMY PEDERSEN

NEW YORK. Drottning Silvia hyllar prinsessan Madeleine för hennes engagemang – men skulle helst vilja att dottern tog det lite lugnare.

– Det är mycket med två små barn och ett tredje på väg, säger drottningen.

I en stor intervju med Expressen berättar Silvia om sorgen efter Magdalena Ribbing, relationen till prinsessan Madeleine och kampen för ensamkommande barn.

Drottning Silvias välgörenhetsorganisation World Childhood Foundation arrangerade i måndags ett högnivåmöte på FN:s högkvarter i New York. Silvia inledde med att tala om FN:s globala hållbarhetsmål och hur hon såg fram emot att se vad som åstadkommits sedan målen antogs för drygt två år sedan. 

Men drottningen talade också om sin egen dotter – prinsessan Madeleine som satt precis framför henne i det stora mötesrummet.

– Jag är tacksam och stolt över att ha sällskap i dag av min dotter och kompanjon i kampen mot sexuellt utnyttjande av barn, sa Silvia.

Hon berättade också att prinsessan använt nya plattformar och sociala medier för att skapa medvetenhet kring problemen.

Expressens Anne-Sofie Nälund intervjuade drottning Silvia i FN-högkvarteret i New York.
Foto: Anders Ahlgren

Drottning Silvia: "Mycket som har gjorts"

Efteråt var drottningen nöjd. 

– Jag tycker det är underbart att se hur mycket som har gjorts. För två år sedan var jag här i New York när man precis hade lanserat de fina internationella målen. Därför är det fantastiskt att vara här igen och se vad man faktiskt har åstadkommit. Se hur många länder som involverats och hur många människor som verkligen gör vad de kan. Det var roligt att lyssna på de olika länderna som Sydafrika till exempel, mycket var hemskt intressant.

– Men det är inte bara regeringar, det är också företag och privata initiativtagare. Alla ser hur svåra problem är och hur utsatt barn är. Det är fint att se det. 

Jag får alltid nya idéer vad man kan göra, men just nu är jag väldigt engagerad i flyktingbarn.

Drottningen nämnde särskilt hållbarhetsmålen. Vad är drottningens mål just nu med Childhood?

– Jag får alltid nya idéer vad man kan göra, men just nu är jag väldigt engagerad i flyktingbarn. Barn som kommer ensamma till Sverige. Där är Childhood väldigt engagerade, även i Tyskland där de också har de stora problem, men tillsammans kanske vi kan göra livet lite lättare för någon. 

Drottningen talade om prinsessan med stor stolthet. Hur är det att jobba tillsammans med sin dotter och dela detta engagemang?

– Det är roligt att se att hon verkligen, med hela sitt hjärta, är så engagerad. Hon har varit duktig med två olika idéer. Dels Thank You-kampanjen och dels kampanjen Eyes Wide Open som handlar om att människor inte riktigt vill se. Man ser, men man stänger ögonen. Man går förbi och man låtsas som att man inte har sett. 

Drottning Silvia efter att ha pratat i FN:s högkvarter.
Foto: ANDERS AHLGREN

Drottning Silvia: "Viktigt att reagera"

Silvia påminner om kampanjen som bland annat resulterade i ett öga som projicerades på en byggnad på Times Square i New York. När ögat öppnades stod det ”against sexual abuse of children”. 

– Budskapet var att rapportera vad du ser, att gå till polisen och berätta vad du varit med om. Det är fortfarande väldigt viktigt, att vi alla reagerar och inte låtsas som att vi inte har sett något.

Hon tar upp ett färskt exempel där omgivningen faktiskt såg att något var fel – och slog larm.

– För några veckor sedan var det en tågvärd som förstod att det inte stod rätt till med ett litet barn. Det tyckte jag var så fint. Så måste vi alla reagera och ha våra ögon öppna.

För några veckor sedan var det en tågvärd som förstod att det inte stod rätt till med ett litet barn. Det tyckte jag var så fint.

Efter larm från andra medresenärer om att mannen agerat märkligt, och att pojken i hans sällskap gråtit efter sin mamma, jagade tågvärden efter mannen som senare greps misstänkt för grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott. 

Drottningen och prinsessan bor ju i olika länder – hur ofta pratar ni med varandra om de här frågorna och era gemensamma mål? 

– Det gör vi ofta. Nu har hon ju varit hemma länge över sommaren – ända till september så nästan tre månader – så då har vi hunnit tala väldigt mycket. Vi pratar och skickar ofta fotografier. Hon är också involverad i projektet ”Min stora dag” men särskilt med Childhood är hon väldigt engagerad. Hon har ju åkt hela vägen hit nu. Det gör hon gärna och tycker det är viktigt.

Expressens Anne-Sofie Nälund intervjuade drottning Silvia i FN-högkvarteret i New York.
Foto: ANDERS AHLGREN

Drottning Silvia sörjer Magdalena Ribbing

Under sitt tal berättade Silvia hur hennes engagemang tog fart 1996 då hon närvarade vid sin första konferens om sexuellt utnyttjande av barn. Tre år senare grundade hon World Childhood Foundation.

– Sedan 2007 har jag min dotter, prinsessan Madeleine, vid min sida – mamma till två, sa drottningen under talet och tillade sedan skämtsamt ”och en halv” med syfte på att prinsessan väntar sitt tredje barn.

Skämtet fick många i publiken att skratta. Efteråt berättade Silvia att det inte var planerat utan kom spontant.

– Jag kunde inte låta bli! När jag tittade på henne så bara kom det ur min mun. Det är härligt att se henne. Hon mår så bra och är så fin. Det är så roligt med alla små de plötsligt har. Alla mår bra och det är hemskt roligt, säger Silvia.

Hon är så ivrig men jag hoppas verkligen att hon lugnar ner sig lite.

Vilka råd har drottningen gett, från en trebarnsmamma till en blivande?

– Att ta det lugnt. Det är viktigt. Hon är så ivrig men jag hoppas verkligen att hon lugnar ner sig lite. Det är mycket med två små barn som springer överallt och så kommer det snart ett tredje.

Samtidigt som drottning Silvia är i New York tyngs kungafamiljen av ett tungt besked.  Författaren och folkvettsexperten Magdalena Ribbing, som arbetat för hovet och som vid flera tillfällen kommenterat kungliga högtider i tv, avled till följd av en fallolycka i sitt trapphus förra veckan. Silvia berättar att nyheten kom som en chock. 

– Vi är alla väldigt ledsna. Vi talade mycket om henne. Hon var en fantastisk person och en riktig personlighet. Hon gav alltid så vettiga råd. Det kan vara mycket som man i dag inte har tid att göra eller tänker på. Men med henne hade jag alltid känslan att när hon talade var det så humanistiskt. 

– Hon var en varm person, en klok person. Hon kunde uttrycka väldigt enkelt också så alla kunde förstå. Det var en fin person så vi är väldigt ledsna att hon gick bort och på ett så tragiskt sätt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.