Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Silvias plan – för att Madde ska ta över

Kungahuset publicerade nya bilder när ena lillprinsen fyllde år.
I dokumentärserien ”Barnens drottning” säger Silvia att hon värderar Madeleines engagemang i Childhood högt.
Foto: Skärmdump Viaplay
Drottning Silvia och prinsessan Madeleine anländer till utdelningen av Childhoodpriset i december 2019.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Madeleine.
Foto: PONTUS HÖÖK/TT / TT NYHETSBYRÅN
Drottning Silvia och prinsessan Madeleine.
Foto: PONTUS HÖÖK/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hovexperten Roger Lundgren ligger bakom intervjuerna med kungligheterna i ”Barnens drottning”.
Foto: Privat / Privat

Drottning Silvia vill att prinsessan Madeleine ska ta över hennes livsverk Childhood.

Nu tränas dottern för att kunna överta stafettpinnen och hon har mycket att lära sig av Silvias erfarenheter – somliga av dem mer dyrköpta än andra.

– Både drottningen och Madeleine är väldigt överbeskyddande mammor, säger hovexperten Roger Lundgren. 

För 15 år sedan började prinsessan Madeleine engagera sig i Childhood Foundation, välgörenhetsorganisationen som hennes mamma grundade 1999.

I dokumentärserien ”Barnens drottning” berättar drottning Silvia att Madeleine sedan dess fått en allt mer central roll i verksamheten.

– Det är hemskt fint att se att hon är inte bara engagerad, hon har ett bra huvud också som man kan bolla med, säger drottningen.

Det är Silvias uttryckliga önskan att Madeleine ska ta över hennes livsverk och fortsätta kampen mot sexuella övergrepp och våld mot barn.

– Det är självklart så att Madeleine är den av syskonen som kommer ta över, det är naturligt. Victoria kommer ha fullt upp med sina uppgifter samtidigt som Carl-Philip har sina hjärtefrågor, säger hovexperten Roger Lundgren.

”Tung och jobbig fråga”

Så länge drottning Silvia kan och orkar så kommer hon fortsätta ha det största ansvaret för Childhood, men redan nu lär hon upp Madeleine inför vad som komma skall. Prinsessan har berättat om pressen hon känner att kunna leva upp till sin företrädare.

– Det är underbart att mamma har en sådan tillit till mig men det är svårt att kunna fylla mammas skor. Det är en tung och en jobbig fråga som vi jobbar för, har hon sagt.

En brist som tidigare har pekats ut hos prinsessan Madeleine är att hon upplevts som svårtillgänglig. 2015 ville hon inte låta sig intervjuas under ett besök i Gävle, något som gav upphov till en offentlig debatt om prinsessans sätt att hantera medier. 

Under senare tid har Madeleine i stället visat en mer öppen sida av sig själv, bland annat i en lång intervju med tidningen Mama förra året, där hon berättade om sina förlossningar och livet med småbarn i Florida.

Hovets arbete för att ändra bilden av prinsessan Madeleine har gett resultat, menade Malou von Sivers i höstas i TV4:s ”Efter tio”.

– Det finns ett så enormt behov att veta vad kungafamiljen gör, sa hovets informationschef Margareta Thorgren.

– Då är det jätteroligt att du säger det, och om svenska folket ser det.

Silvia om lagstiftningen: Ska inte blanda mig i

Någon som vet hur det är att vara granskad är drottning Silvia, och kritiken mot henne har ofta rört att hon uttalat sig för nära politiska frågor trots att ingen i kungafamiljen får säga eller göra saker som kan tolkas som politiska ställningstaganden. Därför väckte det uppseende bland både tittare och politiker när drottningen sa att dömda pedofiler borde få sina namn och bilder publicerade i tidningen i ”Debatt” 1996.

Ännu skarpare var kritiken efter ”Ekots” lördagsintervju 2008, då Silvia sa att Sverige bör utöka lagen mot barnpornografi till att omfatta även ett tittförbud.

I ”Barnens drottning” väljer Silvia sina ord noga när ämnet kommer in på lagstiftning mot pedofiler.

– Det är en fråga som jag inte kan eller ska blanda mig i därför att det är en politisk fråga, säger hon.

Som kunglig och representant för Childhood är det viktigt att klara att balansera sina uttalanden utan att gå över gränsen till det politiska, så att fokus hamnar på fel frågor. Ett sådant scenario är inget Silvia önskar Madeleine.

– Både drottningen och Madeleine är väldigt överbeskyddande mammor. De är ständigt iakttagna och människor har olika synpunkter på dem, säger hovexperten Roger Lundgren. 

”Barnens drottning” visas på söndagar kl 20.30 på TV8 och på Viaplay.

Kungen och drottningen har nu så mycket som sju barnbarn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.