Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Silvias tal till stiftelsen: ”Lite känsligt”

Prinsessan Madeleines känslosamma ord på galan.
Drottning Silvia höll ett känslosamt tal under prisutdelningen.Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Drottningen grundade Childhood år 1999.Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Drottning Silvia tillsammans med sin stiftelse och årets nominerade till Childhood-priset.Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Drottning Silvia tillsammans med dottern, prinsessan Madeleine, som var med i galans jury.Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Drottning Silvia på scenen under Childhood-prisutdelningen.Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Drottning Silvia var märkbart rörd när hon höll tal vid stiftelsen Childhoods gala på måndagen.

Kungligheten berättade att hon skrivit ett tal, men att hon i stället valde att tala från hjärtat.

– Jag har lite svårt att tala efter att jag har lyssnat nu, men det var viktigt, sa drottning Silvia.

På måndagen har drottning Silvias stiftelse delat ut det nyinförda Childhood-priset. 

Prisutdelningen markerade finalen för World Childhood Foundations 20 årsjubileum – och kungligheten som startade allt 1999 var förstås på plats.

Under galan, som hölls i Telias lokaler i Solna, hyllade Childhood tre nominerade som alla jobbat för att bekämpa sexuella övergrepp mot barn. 

När kungligheten sedan själv bjöds upp på scen var hon märkbart rörd.

Drottning Silvia: ”Känsligt”

Drottning Silvia inledde sitt tal med att berätta om hur stiftelsen uppkom för 20 år sedan. Hon var noggrann med att tacka de nyckelpersoner som hjälpt till på vägen, men pratade även om sina egna tankar kring stiftelsens födsel.

– Det var lite känsligt för det är självklart att jag inte ville blanda mig i något som kanske var politiskt. Jag har inte studerat juridik, så det kunde jag inte heller. Men jag tänkte att det här är en djup humanitär fråga och där kan jag hjälpa till, sa drottning Silvia.

Hon fortsatte:

– Jag kunde dra uppmärksamhet till den här frågan som ingen ville ta i. Ingen ville tala om det, ingen ville se det heller, och det är inte bara i Sverige, naturligtvis, utan det är i hela världen. Det finns länder som fortfarande inte vill tala eller se.

Bekännelsen: Slopade manus

Drottning Silvia fortsatte med att tacka Childhood och stiftelsens partners för arbetet som gjorts genom åren. 

Men därefter blev det svårt att behålla formaliteten. Kungligheten bekände att hon hade påverkats av de nominerade pristagarnas berättelse från arbetet med sexualbrott mot barn.

– Jag har lite svårt att tala efter att jag har lyssnat nu, men det var viktigt. Jag har ett tal, men jag tror inte att jag behöver det, sa drottning Silvia.

Kunglighetens ord mottogs dock med stora applåder från de 200 personer som samlats under Childhoods prisutdelning.

”Betyder förstås jättemycket”

Stiftelsens generalsekreterare, Paula Guillet de Monthoux, berättar att Childhood-priset syftar till att hylla hjältar som sällan lyfts i offentligheten.

– Det handlar om att uppmärksamma de som inte får så mycket stjärnglans, som vi inte ser och inte hör. Och det gäller dels enskilda hjältar, men också hela professioner som ägnar sig åt den här typen av frågor, säger hon.

Den kungliga närvaron beskrivs i det hänseendet som en viktig hjälp.

– Det betyder förstås jättemycket. För oss betyder det mycket för att det ger kraft och fokus på frågan och så ger det naturligtvis ännu mer uppmärksamhet åt pristagarna, säger Paula Guillet de Monthoux.

Här är vinnaren av årets Childhood-pris

I år har stiftelsen World Childhood Foundation gett ut Childhood-priset för första gången.

 

Årets vinnare blev Andreas Grym som är IT-brottsutredare på polisen i Göteborg. Anders Grym har identifierat hundratals målsägande på nätet och spårat misstänkta gärningsmän. Det har lett till flera fällande domar om grooming runtom i Sverige.

 

2015 var Anders Grym en viktig del av ett av de största groomingmålen i svensk historia, där en man från Ulricehamn blev dömd för att ha tagit kontakt med sexuell kontakt via nätet med 114 barn. När utredningen inleddes fanns bara två anmälningar.

 

Andra som nominerades var Eva Thored och Maria Blomgren Rydel.

 

Eva Thored utreder internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn och är barnförhörsledare vid polisen i region Mitt.

 

Maria Blomgren Rydell är teamledare på Barnahus Fyrbodal. Maria har genom sitt engagemang bidragit till utvecklingen av det lokala Barnahuset.

 

Källa: Childhood

Det här är drottning Silvia

Allt du behöver veta om den svenska drottningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.