Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Silvias hyllning till Greta: ”Beundrar henne”

Drottning Silvia hyllar Greta Thunberg för hennes starka retorik.
Foto: MATTIAS HELLSTRÖM / SPA
Greta Thunberg har fått eleverna på Irland att skolstrejka för klimatet.
Foto: PETER VAN DEN BERG / STELLA PICTURES B2801

När kungen och drottningen under fredagen avslutade sitt hektiska statsbesök på Irland samlades ett stort pressuppbåd för en presskonferens. 

Efter en fråga från en lokaljournalist passade drottningen på att hylla Greta Thunberg för hennes arbete med klimatet. 

– Jag beundrar henne, sa drottningen under presskonferensen skriver Aftonbladet. 

Det var under en presskonferens på Irland som drottning Silvia passar på att skicka en hyllning till klimataktivisten Greta Thunberg. 

Efter att ha fått frågan kring hur hon ser på 16-åringens arbete från en lokaljournalist svarar drottningen att hon tycker att det är ”fantastiskt” att så många lyssnar på henne och att det är en ”spännande rörelse” 

– Hon är en underbar röst i debatten. Och ja, jag beundrar henne, sa drottningen enligt Aftonbladet. 

”Imponerad” 

Gretas arbete för att rädda klimatet har inte undgått någon. Tidigare har hon hyllats av både USA:s före detta president Barack Obama och självaste påven.

Nu har hennes ord nått ända till det svenska kungahuset och drottningen lindar inte in orden när hon uttrycker sina känslor inför den unga miljökämpen. 

Förutom att drottningen är imponerad över Gretas unga ålder och tycker det är positivt att medvetenhet om vad vi kan göra för att ”ta hand om naturen” ökar ger drottningen även en extra poäng till 16-åringens rättframma retorik. 

– Jag är imponerad över hur många som lyssnar på henne, och att hon talar klarspråk, säger hon till Aftonbladet. 

Fått Irlands elever att skolstrejka

Under statsbesöket på Irland har kungaparet bland annat besökt svenska Birgitta Curtin som under 30 år driver ett fiskrökeri och en bonde som bedriver hållbart jordbruk. 

Det var inte förrän under den avslutande presskonferensen som en lokaljournalist ställde frågan om drottningen inte var stolt över Greta Thunberg, som även fått Irlands elever att skolstrejka för klimatet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.