Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Silvias gester under kungens tal på Slottet

Islands president Guðni Jóhannesson och kungen vid en välkomstceremoni på Stockholms slott.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kungen höll presskonferens vid statsbesökets första dag.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kortege på Norrbro på väg till Stockholms slott när isländska presidentparet avger tre dagar långt statsbesök i Sverige.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu har statsbesöket från Island börjat.

För första gången någonsin vid ett inkommande statsbesök höll kungen en presskonferens – som drottning Silvia var vänlig nog att tolka för presidentfrun.

– Vi har ett spännande program framför oss, sa kungen.

På onsdagen inleddes ett tre dagar långt statsbesök från Island till Sverige. Islands president Guðni Thorlacius Jóhannesson är på besök med hustrun Eliza Jean Reid och guidas av kungaparet under besöket.

Efter en ceremoni på inre borggården på Slottet höll kungen och presidenten en gemensam presskonferens. 

Silvia och presidentfrun utbytte några viskningar under presskonferensens gång.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Presskonferensen hölls i Lovisa Ulrikas matsal på Stockholms slott och inleddes med ett uttalande av kungen.

President Guðni Thorlacius Jóhannesson kan tala svenska och förstod hela kungens uttalande – men desto mindre förstod hustrun Eliza Jean Reid. 

 

LÄS MER: Victoria stoppas av sjukdom – ställer in uppdrag 

 

Men hon behövde inte vara frågande särskilt länge. Drottning Silvia fanns nämligen till hands och gestikulerade till presidentfrun samtidigt som hon försökte förklara vad kungen sa.

Drottning Silvia och presidentfrun kom väl överens.Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

Presidentfrun och drottningen stod i samma rum men vid sidan av kungen och presidenten. De kom väl överens och log mot varandra flera gånger under presskonferensens gång.

– Vi har ett spännande program framför oss de närmaste dagarna, med särskilt fokus på gemensam historia, kultur och värderingar, medicinskt forskningssamarbete samt hållbarhet och bostadsbyggande. Frågor som är viktiga för framtiden – och där vi har mycket att lära oss av varandra, sa kungen i sitt tal.

"Styrker vår djupt rotade relation"

Också den nytillträdde president Guðni Thorlacius Jóhannesson höll sitt tal på svenska. Han berättade bland annat att Island har som tradition att vid varje ny president avlägga statsbesök först till Danmark – och sedan till de andra länderna i Norden.

Kortege på Norrbro på väg till Stockholms slott när isländska presidentparet avger tre dagar långt statsbesök i Sverige.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Den vanan styrker vår djupt rotade relation till de som står oss allra närmast på den internationella scenen och uttrycker respekt för det nordiska samarbetet som för Island är så viktigt, sa presidenten.

 

LÄS MER: Sofias stilknep – tog Victorias favoritmärke 

Kungahuset sände live – på Facebook

Det var första gången någonsin som kungen höll en presskonferens vid ett inkommande statsbesöks inledning. Den sändes också live på Kungahusets Facebooksida – även det ett nytt grepp.

Kungen och Islands president höll en gemensam presskonferens.Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

– Hovet arbetar kontinuerligt med förnyelse och olika metoder för att nå ut med information. Statsbesök är den högsta mötesformen som kan ske mellan två länder och av stor betydelse för vårt land. Att berätta det för svenska folket är centralt i informationsavdelningens arbete, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.