Islands president Guðni Jóhannesson och kungen vid en välkomstceremoni på Stockholms slott. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNIslands president Guðni Jóhannesson och kungen vid en välkomstceremoni på Stockholms slott. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Islands president Guðni Jóhannesson och kungen vid en välkomstceremoni på Stockholms slott. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kungen höll presskonferens vid statsbesökets första dag. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNKungen höll presskonferens vid statsbesökets första dag. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kungen höll presskonferens vid statsbesökets första dag. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kortege på Norrbro på väg till Stockholms slott när isländska presidentparet avger tre dagar långt statsbesök i Sverige. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNKortege på Norrbro på väg till Stockholms slott när isländska presidentparet avger tre dagar långt statsbesök i Sverige. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kortege på Norrbro på väg till Stockholms slott när isländska presidentparet avger tre dagar långt statsbesök i Sverige. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Silvias gester under kungens tal på Slottet

Publicerad
Uppdaterad

Nu har statsbesöket från Island börjat.

För första gången någonsin vid ett inkommande statsbesök höll kungen en presskonferens – som drottning Silvia var vänlig nog att tolka för presidentfrun.

– Vi har ett spännande program framför oss, sa kungen.

På onsdagen inleddes ett tre dagar långt statsbesök från Island till Sverige. Islands president Guðni Thorlacius Jóhannesson är på besök med hustrun Eliza Jean Reid och guidas av kungaparet under besöket.

Efter en ceremoni på inre borggården på Slottet höll kungen och presidenten en gemensam presskonferens. 

Silvia och presidentfrun utbytte några viskningar under presskonferensens gång.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Presskonferensen hölls i Lovisa Ulrikas matsal på Stockholms slott och inleddes med ett uttalande av kungen.

President Guðni Thorlacius Jóhannesson kan tala svenska och förstod hela kungens uttalande – men desto mindre förstod hustrun Eliza Jean Reid. 

 

LÄS MER: Victoria stoppas av sjukdom – ställer in uppdrag 

 

Men hon behövde inte vara frågande särskilt länge. Drottning Silvia fanns nämligen till hands och gestikulerade till presidentfrun samtidigt som hon försökte förklara vad kungen sa.

Drottning Silvia och presidentfrun kom väl överens.Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

Presidentfrun och drottningen stod i samma rum men vid sidan av kungen och presidenten. De kom väl överens och log mot varandra flera gånger under presskonferensens gång.

– Vi har ett spännande program framför oss de närmaste dagarna, med särskilt fokus på gemensam historia, kultur och värderingar, medicinskt forskningssamarbete samt hållbarhet och bostadsbyggande. Frågor som är viktiga för framtiden – och där vi har mycket att lära oss av varandra, sa kungen i sitt tal.

"Styrker vår djupt rotade relation"

Också den nytillträdde president Guðni Thorlacius Jóhannesson höll sitt tal på svenska. Han berättade bland annat att Island har som tradition att vid varje ny president avlägga statsbesök först till Danmark – och sedan till de andra länderna i Norden.

Kortege på Norrbro på väg till Stockholms slott när isländska presidentparet avger tre dagar långt statsbesök i Sverige.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Den vanan styrker vår djupt rotade relation till de som står oss allra närmast på den internationella scenen och uttrycker respekt för det nordiska samarbetet som för Island är så viktigt, sa presidenten.

 

LÄS MER: Sofias stilknep – tog Victorias favoritmärke 

Kungahuset sände live – på Facebook

Det var första gången någonsin som kungen höll en presskonferens vid ett inkommande statsbesöks inledning. Den sändes också live på Kungahusets Facebooksida – även det ett nytt grepp.

Kungen och Islands president höll en gemensam presskonferens.Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

– Hovet arbetar kontinuerligt med förnyelse och olika metoder för att nå ut med information. Statsbesök är den högsta mötesformen som kan ske mellan två länder och av stor betydelse för vårt land. Att berätta det för svenska folket är centralt i informationsavdelningens arbete, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.