Silvias fina budskap – efter broderns död

Kungen fostrades att sitta på tronen – och så är det även med prinsessan Victoria. Här berättar han i podden ”Värvet” om sina tankar inför att Victoria tar över.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Drottning Silvias bror Walther Sommerlath gick bort i oktober i fjol efter en tids sjukdom.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
”Det är så mycket som blir annorlunda och det är inte lätt att veta hur man ska kunna stödja”, säger drottning Silvia om att vara anhörig till någon med Alzheimers sjukdom.
Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Drottning Silvia förlorade sin mamma i Alzheimers sjukdom. 

I fjol gick brodern bort i sviterna av minnessjukdomen. 

Själv har hon lovat att vara öppen – och ger nu sina bästa råd till den som drabbas av sjukdomen. 

Drottning Silvia, 77, har ägnat en stor del av sin tid åt att uppmärksamma Alzheimers sjukdom. Hon fick upp ögonen för den obotliga sjukdomen när hennes mamma Alice Sommerlath drabbades. Modern bodde ihop med kungaparet på Drottningholm efter sitt insjuknande och gick bort 1997. Och hennes bror Walther Sommerlath drabbades också av demenssjukdomen innan han dog i oktober i fjol. Han blev 86 år. 

Nu berättar drottningen för finska Hufvudstadsbladet om sina erfarenheter från att ha sett sina anhöriga gå bort i sjukdomen: 

”Det är mycket sorgligt. Det är så mycket som blir annorlunda och det är inte lätt att veta hur man ska kunna stödja”, skriver hon till tidningen.

Drottning Silvia råder anhöriga till personer som insjuknat att ha tålamod och använda sig av konkreta åtgärder som underlättar i vardagen. Hon lyfter fram beprövade lösningar så som färgmarkeringar i hemmet, timers för elektronik och att avlägsna trösklar. 

Drottningens råd

Drottningen berättar vidare om vikten av att ha tålamod, även när den anhöriga fastnat i ett repetitivt mantra. 

 ”Att visa ett fint bemötande, att tala klart och tydligt, att göra livet trevligt genom musik, genom att sjunga, genom att göra de saker som väcker goda minnen och genom att visa och kommentera fotoalbumet tillsammans och tala om  familje-medlemmar.”, skriver hon. 

Tidningen rapporterar även om att hon och kungen lovat att vara öppna mot svenska folket om de själva skulle drabbas av en demenssjukdom. Och det är också ett av de råd hon ger till den som skulle ha oturen att själv drabbas: 

”Att inte vara rädd för att prata om sjukdomen och att fortsätta vara aktiv med de intressen man har. Be om hjälp när det inte fungerar. Det finns tips och råd om olika strategier som man kan använda. I dag finns också olika kognitiva hjälpmedel som kan underlätta vardagen, men det gäller att få tillgång till dem”, skriver hon i en kommentar. 

Prins Philips liv – blev 99 år gammal

Den 9 april meddelade det brittiska kungahuset att prins Philip gått bort. Han blev 99 år gammal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.