Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Silvias egna ord om tiden i karantän

Drottningen fyller 77 i december.
I en ny intervju berättar drottning Silvia om tiden under coronapandemin.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Drottning Silvia och kungen.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Drottning Silvia fyller 77 i december. 

I sin första poddintervju någonsin berättar hon om hur pandemin tärt på henne, om hennes engagemang för alzheimer och om hur det är att åldras. 

– Både kungen och jag tillhör gruppen 70-plussare och jag har aldrig känt mig så mycket 70-plus som nu, säger drottningen i stiftelsen Alzheimer Lifes podcast.

Kungen och drottningen har tillbringat en ovanligt stor del av året på slottet i Stenhamra. Anledningen är att kungaparet varit i karantän på grund av coronapandemin, och kontakten med barnen och barnbarnen har till stor del upprätthållits via videosamtal. 

– Både kungen och jag tillhör gruppen 70-plussare och jag har aldrig känt mig så mycket 70 plus som nu. Innan pandemin hade jag så mycket att göra, organisera, besöka, hålla tal och så vidare, men nu var jag och kungen i karantän i flera månader på Stenhammar, säger drottningen. 

Coronapandemin har utöver att kasta om kungens och drottningens tillvaro, också påmint henne om livets bräcklighet, och den ensamhet som många äldre känner. 

– Det är oerhört skrämmande att så många äldre gått bort i pandemin i Sverige. Och det var med sorg i hjärtat jag såg att alla äldre som avled bara blev en siffra i statistiken. Gamla människor satt ensamma med sin ångest och sin smärta.

– Det är lätt att föreställa sig den smärta alla äldre känner som sitter isolerade. Jag förstår att myndigheterna vill väl men människor lider, säger hon i intervjun med Alzheimer Life

Silvias ord om Alzheimers

Drygt 20 000 människor diagnosernas med demens varje år i Sverige, omkring 14 000 av dessa får alzheimer, som är den vanligaste sjukdomsformen. Drottningens egen mamma drabbades för 23 år sedan av alzheimer. På måndag är det internationella Alzheimerdagen, och drottningen vill med anledning av detta ge sjukdomen uppmärksamhet. 

– Jag tror alla kan utveckla den här sjukdomen och om jag själv drabbas hoppas jag att jag får stöd av en familj som förstår vad det är och kan hantera det på ett professionellt sätt och står vid min sida och inkluderar mig. Det är viktigt så att man inte bara hamnar på en institution utan att man har familjen med sig, säger drottning Silvia.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.