Silvia: Victoria kommer att bli en bra drottning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Drottning Silvia tror att hennes dotter kommer att klara uppdraget som drottning bra.
Foto: Olle Sporrong
Kronprinsessan förbereder sig för att ta över efter sin pappa.
Foto: Willi Schneid/Rex/Shutterstock / WILLI SCHNEID/REX/SHUTTERSTOCK/I REX FEATURES

Kronprinsessan Victoria förbereder sig på att ta över tronen efter sin pappa.

I en ny intervju berättar drottning Silvia om sina tankar inför att hennes snart 40-åriga dotter en dag ska bli statschef i Sverige.

– Victoria kommer att bli en bra drottning, säger drottning Silvia till brasilianska O Globo.

I förra veckan var kung Carl Gustaf och drottning Silvia på besök i Brasilien, bland annat för att delta i ett regionalt ”Global Child Forum”. Forumet syftar till att skapa en dialog och kunskap kring barns rättigheter och arrangeras runt om i världen, på initiativ av den svenska kungafamiljen.

– Barn har rätt till sin egen kropp, till att vara barn och till att leka. Men man pratar lite om det i skolan. Om vi vill ha en lycklig värld måste vi inkludera barnen, säger drottning Silvia i en intervju med brasilianska O Globo.

Drottning Silvia, som under tio år under sin uppväxt bodde i landet, talar flytande portugisiska och gjorde därför flera intervjuer med medier i landet.

"Victoria är en perfekt person"

I O Globo får hon bland annat frågan om kronprinsessan Victorias förberedelser för att så småningom ta över tronen efter kung Carl Gustaf.

– Som mamma tycker jag såklart att Victoria är en perfekt person, med stor medkänsla, stort hjärta, och som är intelligent. Hon kommer att bli en bra drottning. Hon är en bra mamma och en bra person, säger Silvia.

O Globo: Och ers majestät, ni har fem barnbarn. Hur är det att vara mor- och farmor?

– Min mamma sa alltid att barnbarn är livets efterrätt. Och det är sant.

Avbröt resan

Kungaparets officiella engagemang i Brasilien var slut i fredags. Då var tanken att stanna kvar i Brasilien fram till på onsdag denna vecka på semester. Men kungen och drottningen valde att avbryta resan och återvända till Stockholm när det stod klart att Sverige drabbats av ett terrordåd.

I en intervju med Estadão, som gjordes innan terrordådet i Stockholm, berättade Silvia om planerna som hon hade under den privata delen av resan.

– Jag tog med mig min man, för han är väldigt intresserad av barnrättighetsfrågor. Vi har såklart väldigt lite tid, men jag ska hinna träffa min familj.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.