Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Silvia på besök – stor brand rasar i området

Drottning Silvia är på besök i Beirut.
Foto: Mattias Hellström / SPA
Under besöket har drottningen ett fullspäckat program.
Foto: Mattias Hellström / SPA

Drottning Silvia är i Beirut med ett fullspäckat program – nu kan hennes vistelse hotas av eldsvådor som sprider sig, och rökvågor väller in över staden.

”Elden håller på att släckas, och har inte hittills påverkat hennes majestäts schema”, meddelar Bechara Ghaoui, kommunikationsansvarig på Mentor Arabia i Libanon.

Drottning Silvia, 75, har åkt till Beirut, Libanon, i sitt arbete med organisationen Mentor.

Men nu hotas besöket av eldsvådor som härjar i landet. Människor tvingas fly sina hem på grund av att över hundra skogsbränder har startat på inom loppet av bara ett dygn, rapporterar libanesiska myndigheter.

Rökvågor väller in över Beirut och Sidon, och BBC rapporterar att en brandman ska ha omkommit i samband med brandsläckningen. Två skogsarbetare ska ha dött, och ytterligare åtta ska ha drabbats av brännskador.

Libanons inrikesminister Raya El Hassan vädjar om hjälp från andra länder, skriver BBC. Hur bränderna har uppstått är oklart.

Drottning Silvias, som är under Beirut tisdag-torsdag, har ett fullspäckat program. Än så länge bedömer man inte att ändringar i upplägget måste göras.

”Elden håller på att släckas, och har inte hittills påverkat hennes majestäts schema”, meddelar Bechara Ghaoui, kommunikationsansvarig på Mentor Arabia i Libanon.

Drottning Silvias tal: ”Reagera kraftigt”

På Instagram berättar kungahuset om Silvias första dag i Beirut. Först väntade ett möte med Libanons president och första dam. Under eftermiddagen besökte hon American University of Beirut, där hon höll ett tal i aulan:

”I dag ser vi en hotande försämring av av fysisk och mental hälsa. Psykiska och missbruksrelaterade sjukdomar är bland de största hälsofarorna i många länder. En av våra egna nyligen gjorda undersökningar visade att 4 av 10 lider av oro för framtiden”, sa drottningen och fortsatte:

”Om vi vill att våra unga i värden ska leva hälsosamma och meningsfulla liv, måste vi ta problemen på allvar – och reagera kraftigt”.

Silvia grundade Mentor 1994 tillsammans med WHO och är president för Mentor International, som är en världsledande organisation som jobbar med att förebygga drogmissbruk.

Mentor Sverige är en ideell organisation som arbetar för att ge ungdomar i åldern 13-17 år självkänsla och kraft att växa genom mentorskap. Syftet är att stärka dem i att fatta positiva beslut och välja bort våld och droger.

Mentor International är en internationell paraplyorganisation i vilken Mentor Sverige ingår i och samverkar med. Organisationen finns också i Mellanöstern, USA, Sydamerika, Storbritannien, Tyskland och Baltikum, och har genomfört projekt i 70 länder genom olika fältorganisationer.

https://www.instagram.com/p/B3qqfNTAtXL/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.